Bli en antibiotikasmart invånare

För dig som invånare och privatperson finns det mycket du kan lära dig för att hjälpa till att bromsa resistensutvecklingen. Vi kan alla vara med och påverka genom att göra rätt och genom att sprida kunskap.

Det här kan du göra

Fyra pensionärer på en tåg perrong

Skyddaantibiotikan.se

På webbsidan Skydda antibiotikan finns information och tips om vad du kan göra. Bakom Skydda antibiotikan står 26 myndigheter och organisationer med kunskap inom allt från sjukvård, djurhälsa och mat till läkemedel, jordbruk och hav.

Skydda antibiotikan (skyddaantibiotikan.se)

Webbutbildningen Antibiotika eller inte

Du kan gå webbutbildningen Antibiotika eller inte och få kunskap om hur du kan tänka vid vanliga infektioner. Utbildningen är framtagen i samarbete med Strama Stockholm och Sveriges Kommuner och Regioner.

Webbutbildningen antibiotika eller inte (antibiotikaellerinte.se)

Webbutbildning om mikrobiotan

Strama Stockholm har även tagit fram en spännande webbutbildning om mikrobiotan, alltså bakterier, svampar och virus som lever naturligt i mag- och tarmkanalen och även utanpå kroppen. Mikrobiotan är viktig för vår hälsa och påverkas av antibiotika.

Utbildningen Ditt inre apotek (dittinreapotek.se).

Barnboken Förkylt

Du kan också läsa barnboken Förkylt som finns på svenska, engelska och arabiska. Det är en berättelse om febriga pannor, snoriga näsor och hur små hjältar besegrar fräcka virus och onda bakterier.

Barnboken Förkylt (janusinfo.se)

Filmer om antibiotikaresistens

Det finns även flera informativa filmer om antibiotikaresistens.

Strama Stockholms filmkatalog (janusinfo.se).