Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Relaterade sökfrågor: ohälsosamma matvanor statistik matvanor riktlinjer och rekommendationer om mat
164 träffar på Matvanor inom Hela webbplatsen
-
Miljöhälsorapport 2005
Publicerad:Rapporten visar att barns hälsa i Sverige är generellt sett god. Allergisjukdomar (t.ex. astma), diabetes, fetma och psykisk ohälsa är dock betydande och ökande problem. Vissa hälsoeffekter kan kopplas till miljöfaktorer.
-
Vaccinationsprogram för barn – En kunskapsöversikt för hälsovårdspersonal
Publicerad:Rapporten vänder sig i första hand till personal inom barnhälsovården och elevhälsan som handlägger vaccinationer. Kan också vara intressant för den förälder som vill veta mer om sjukdomarna och vaccinationerna.
-
Miljöhälsorapport 2021
Publicerad:Rapporten riktar sig främst till beslutsfattare och handläggare som arbetar med miljörelaterad hälsa på nationell, regional och lokal nivå. Den utgör ett unikt underlag för prioriteringar och åtgärder för att förebygga ohälsa och uppnå en god och jämlik hälsa, till exempel i arbetet med
-
Miljöhälsorapport 2017
Publicerad:Miljöhälsorapport 2017 är en sammanställning av olika miljöfaktorers betydelse för hälsan och beskriver aktuellt kunskapsläge. Ett viktigt underlag för rapporten är resultaten från miljöhälsoenkät 2015, där närmare 40 000 personer i åldern 18–84 år har besvarat frågor om miljörelaterade
-
HFS-nätverket (Hälsofrämjande hälso- och sjukvård)
Uppdaterad:Ett nätverk för sakkunniga i Sveriges samtliga regioner, med syfte att driva utvecklingen av en jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård för patienter, medarbetare och befolkning. Temagrupper inom nätverket: alkoholprevention, fysisk aktivitet, hälsofrämjande arbetsplats, hälsofrämjande förhållningssätt, hälsofrämjande primärvård, hälsofrämjande vårdmiljö, matvanor, psykisk hälsa, riktade hälsosamtal…
-
-
Listeriainfektion 2018
Uppdaterad:Sammanfattning och bedömning Under 2018 rapporterades 89 fall av listerios motsvarande en incidens av 0,9 fall per 100 000 invånare och år – en mindre ökning från 2017 (81 fall). Majoriteten av fallen (97 procent) smittades i Sverige. Medianåldern var 71 år (spridning 0-98 år) varav 46 kvinnor och
-
Listeriainfektion 2017
Uppdaterad:Bakgrund Listerios är en ovanlig men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Symtomen på listerios är oftast milda men kan hos personer med nedsatt immunförsvar orsaka invasiv sjukdom med symtom som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Det är endast den invasiva
-
Listeriainfektion 2015
Uppdaterad:Listerios är en ovanlig men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Symtomen på listerios är oftast milda men kan hos personer med nedsatt immunförsvar orsaka invasiv sjukdom med symtom som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Dödligheten bland dem som insjuknar
-
Listeriainfektion 2016
Uppdaterad:Listerios är en ovanlig men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Symtomen på listerios är oftast milda, men kan hos personer med nedsatt immunförsvar orsaka invasiv sjukdom, med symtom som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Det är endast den invasiva sjukdomen
-
Bilaga 3 till artikel 24004. Bruttolista indikatorer för samhälleliga förutsättningar och insatsområden
Publicerad:Uppdaterad:Bilaga 3. Bruttolista indikatorer för samhälleliga förutsättningar och insatsområden Tabell 1. Insatsområdet En marknad som stödjer en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion Område Indikatorer eller mått Källa Pris Marknadsinflytande eller konkurrens som påverkar priset till konsumenter https://
-
Listeriainfektion 2013
Uppdaterad:Listerios är en ovanlig men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Typiska smittkällor är livsmedel som inte har upphettats innan konsumtion, till exempel dessertostar (mögel- och kittostar), vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg som rökt/kokt skinka
-
Listeriainfektion 2014
Uppdaterad:Listerios är en ovanlig men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Typiska smittkällor är livsmedel som inte har upphettats innan konsumtion, till exempel dessertostar (mögel- och kittostar), vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg som rökt/kokt skinka
-
Bilaga 5 till artikel 24004. Mål- och strategidokument av relevans för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 5. Mål- och strategidokument av relevans för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion Den här bilagan tillhör rapporten En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Återredovisning av regeringsuppdrag, artikelnummer 24004. Inledning Dokumentet innehåller kortfattade beskrivningar av
-
Bilaga 1 till artikel 24004: Livsmedelskonsumtionen idag och hur mycket den behöver förändras – bakgrund till delmålens målnivåer
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 1. Livsmedelskonsumtionen idag och hur mycket den behöver förändras – bakgrund till delmålens målnivåer Den här bilagan tillhör rapporten En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Återredovisning av regeringsuppdrag, artikelnummer 24004. Inledning I denna bilaga beskrivs vilken
-
-
Bilaga 2 till artikel 24004. Indikatorer för mål och delmål
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 2. Indikatorer för mål och delmål I uppdraget har det ingått att föreslå indikatorer för uppföljning av målen och delmålen, och att beakta samhälleliga förutsättningar för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion vid utformningen av dem. De nationella mål som föreslås tydliggör vad vi
-
-
En undersökning om hälsa och livsvillkor i Sverige 2024
Publicerad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Självskattad hälsa och allmänt välbefinnande bland 15-åringar i Sverige, 1985-2009
Publicerad:Ett dokument från Folkhälsomyndigheten.
-
Bilaga 6 till artikel 24004. Enkät till nordiska länder om hållbar livsmedelskonsumtion
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 6. Enkät till nordiska länder om hållbar livsmedelskonsumtion Den här bilagan tillhör rapporten En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Återredovisning av regeringsuppdrag, artikelnummer 24004. Metod Under våren 2022 tog Folkhälsomyndigheten i samverkan med Livsmedelsverket fram en
-
Frågeformulär - Nationella folkhälsoenkäten 2016
Publicerad:Ett dokument från Folkhälsomyndigheten.
-
-
-