Informationen på den här webbsidan är enbart tänkt att fungera som en hjälp för dig, och ersätter inte det som står i lagen. Det kan också finnas andra lagar eller andra myndigheters föreskrifter som du måste känna till. Vi uppdaterar kontinuerligt innehållet men vi kan inte garantera att informationen på sidan alltid är helt aktuell.
Restaurangrapport om försäljning av alkoholdrycker
Här kan du som har eller ansöker om serveringstillstånd läsa om vem som ska lämna in en restaurangrapport. Du får veta vad en restaurangrapport är, hur du kan förbereda dig och vilka uppgifter som ska lämnas in till Folkhälsomyndigheten.
Alla som har ett stadigvarande serveringstillstånd för alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska lämna in en så kallad restaurangrapport om sin försäljning och sina inköp varje år. Restaurangrapporten ska innehålla uppgifter för det senaste kalenderåret, det vill säga från den 1 januari till den 31 december. Restaurangrapporten ska lämnas in senast den 1 mars via Folkhälsomyndighetens e-tjänst eller direkt till den kommun där serveringsstället finns.
- Om du har fått ditt serveringstillstånd efter den 1 januari ska du göra en restaurangrapport för den del av året som du har drivit verksamheten.
- Om du har upphört med din verksamhet ska du göra en restaurangrapport för den del av året som du har drivit verksamheten.
Det finns undantag från att behöva lämna en restaurangrapport. Kontakta din kommun eftersom den bedömer vad som gäller varje enskild tillståndshavare.
Vad behöver du förbereda?
Du kan göra mycket av jobbet i förväg om du samlar de uppgifter som ska lämnas i restaurangrapporten systematiskt under årets gång.
Se över ditt kassaregister så att
- alla dryckesslag med eventuellt alkoholhaltsintervall samt alkoholdrycksliknande preparat är programmerat,
- försäljningen av mat kan redovisas.
Under året är det dessutom bra att löpande sammanställa
- alla inköp av alkoholdrycker,
- alla inköp av alkoholdrycksliknande preparat,
- mängden av egenkryddad snaps.
När du rapporterar inköpta volymer av alkoholdrycker finns några intervall för alkoholhalten som kan vara bra att känna till. I restaurangrapporten ska du dela upp de inköpta volymerna efter alkoholhalt.
I tabellen kan du se vilka intervaller som gäller för respektive alkoholdryck och alkoholhaltiga preparat.
| Inköpt vara | Intervall för alkoholhalt (volymprocent) | Intervall för alkoholhalt (volymprocent) | Intervall för alkoholhalt (volymprocent) |
|---|---|---|---|
| Spritdryck | Över 2,25 högst 22,0 | Över 22,0 | – |
| Vin | Över 2,25 högst 7,0 | Över 7,0 högst 15,0 | Över 15,0 högst 22,0 |
| Andra jästa alkoholdrycker | Över 2,25 högst 7,0 | Över 7,0 högst 15,0 | Över 15,0 högst 22,0 |
| Starköl | Över 3,5, högst 5,6 | Över 5,6 | – |
| Alkoholdrycksliknande preparat | Över 2,25, högst 5,0 | Över 5,0 | – |
Vilka uppgifter ska du ha med?
De uppgifter som du ska lämna är
- normalpriser för spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl, folköl och alkoholdrycksliknande preparat,
- framställd volym av egenkryddad snaps,
- omsättning för mat, spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl, folköl, lättdrycker och alkoholdrycksliknande preparat,
- inköpta volymer för spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl och alkoholdrycksliknande preparat.
Vad innebär normalpris?
Normalpriset är det pris som du har satt i slutet av året för den mest sålda alkoholdrycken inom varje dryckeskategori och det mest sålda alkoholhaltiga preparatet. Du ska lämna uppgifter om
- normalpris inklusive moms,
- normalpris i hela kronor,
- volymen i hela centiliter.
Uppgift om egenkryddad snaps
Om du har gjort egen snaps ska du uppge volymen i hela liter.
Omsättning – uppge total försäljning
I kategorin omsättning ska du uppge den totala försäljningen för
- mat,
- alla varianter av alkoholdrycker,
- alkoholdrycksliknande preparat,
- lättdrycker.
Uppge vilka volymer du har köpt in
Du ska också uppge vilka volymer som du har köpt in under året. Uppge volymen för varje alkoholdrycksslag och volymen för de alkoholdrycksliknande preparat som har levererats till serveringsstället. Du får dock räkna av eventuella returer. Volymen ska vara i hela liter.
Så här lämnar du in din restaurangrapport
E-tjänst för rapportregistrering (atr.folkhalsomyndigheten.se)
- Logga in i e-tjänsten med ditt organisationsnummer och det lösenord som står tryckt på pappersblanketten som du får från kommunen.
- Fyll i dina uppgifter och var uppmärksam på eventuella felmeddelanden. Rätta i så fall det som är fel och gå vidare.
- Skicka in din rapport senast den 1 mars året efter rapporteringsperioden. Uppgifterna ska gälla perioden 1 januari–31 december.
- Passa på att skriva ut eller spara ner en kopia av dina inrapporterade uppgifter innan du loggar ut.
Bra att veta
- Genom att systematiskt under årets gång samla de uppgifter du ska lämna in kan du göra mycket av jobbet i förväg.
- Om du har flera serveringsställen behöver du lämna in en rapport för varje serveringsställe.
- Om du inte har någon försäljning att rapportera, behöver du ändå skicka in din rapport. Fyll i dina kontaktuppgifter och klicka på Skicka.
- Har du inte fått din rapport eller tappat bort den? Kontakta din kommun för att få en ny. Kommunen besvarar också dina frågor om restaurangrapporten.
- Om du inte kan använda e-tjänsten, fyller du i pappersblanketten och skickar tillbaka den till kommunen. Adressen står på blanketten.
Förklaring av alkoholdrycksslag och alkoholdrycksliknande preparat
- Spritdrycker, till exempel brännvin, calvados, gin, konjak, rom, vodka, whiskey och blanddrycker där sprit ingår.
- Vin är en dryck som framställs genom jäsning av druvor eller druvsaft. Som vin räknas även vin som i framställningen har spetsats med sprit framställd av vinprodukter och som har en alkoholhalt som inte överstiger 22 volymprocent. Exempel på vin med tillsatt sprit framställt av vinprodukter (så kallat starkvin) är madeira, portvin och sherry.
- Andra jästa alkoholdrycker är till exempel cider, mjöd, saké och olika former av fruktviner.
- Starköl är en dryck som har framställts genom jäsning med torkat eller rostat malt som huvudsakligt extraktgivande ämne, med en en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent.
- Folköl är en dryck som har framställts genom jäsning med torkat eller rostat malt som huvudsakligt extraktgivande ämne och som har en alkoholhalt som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent.
Alkoholdrycksliknande preparat är något som kan jämställas med alkoholdrycker eller kan antas användas som berusningsmedel. Exempel är alkoholhaltig glass, frusna drinkar och jello-shots.
Lättdrycker är drycker som har en alkoholhalt som inte överstiger 2,25 volymprocent.
Frågor och svar om restaurangrapporten
Det regleras i alkohollagen. Enligt 9 kap. 14 § andra stycket i alkohollagen (2010:1622) ska den som har ett stadigvarande serveringstillstånd varje år lämna uppgifter om sin alkoholförsäljning. Uppgifterna används till att ta fram statistik.
Med hjälp av dina uppgifter kan vi bland annat få en bild av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige. Vi kan också följa hur stor del av alkoholkonsumtionen som sker via restauranger jämfört med hur stor del som inhandlas på Systembolaget. Uppgifter om alkoholkonsumtionen i Sverige är viktig för att följa utvecklingen, analysera trender och som underlag till beslutsfattare.
Här kan du se statistik du bidrar till och läsa mer:
Vänd dig till kommunen med frågor eller funderingar om rapporten. Det kan exempelvis gälla uppgifterna du lämnar in eller om du har fått förhinder som gör att du inte kan lämna in din rapport senast den 1 mars.
Det beror troligtvis på att du har flera serveringsställen. Du behöver lämna in en restaurangrapport för varje serveringsställe. Uppgifterna du lämnar ska gälla det enskilda serveringsställe som anges i början av varje rapport.
Att du inte har fått någon rapport kan till exempel bero på:
- att du inte omfattas av kraven för att lämna restaurangrapport
- att rapportblanketten har kommit bort i posten. Kontakta då kommunen för att få en ny.
Även om du inte har något att rapportera, behöver du skicka in din rapport. Fyll i kontaktuppgifterna och klicka på Skicka in. Tänk på att det är ett lagkrav att skicka in uppgifterna. För att statistiken ska bli rätt är det lika viktigt för oss att veta om du inte har sålt något.
Frågor och svar om e-tjänsten
Vänd dig till kommunen så får du en ny rapportblankett med lösenordet för den aktuella rapporteringsperioden.
Lösenordet till e-tjänsten ändras varje år och det aktuella lösenordet finner du på den tryckta blanketten du får från kommunen. Se till att du inte har ett gammalt lösenord sparat i din webbläsare.
Var också noga med att fylla i lösenordet så som det står skrivet på blanketten. Var noggrann med stora och små bokstäver, specialtecken och att det inte finns några blanksteg någonstans.
Organisationsnumret måste skrivas med bindestreck före de fyra sista siffrorna.
Vi rekommenderar att du använder dig av någon av webbläsarna Edge eller Chrome och det kan också vara bra att kontrollera att webbläsaren är uppdaterad.
För att ändra i en inlämnad rapport tar du kontakt med kommunen.
Om du har missat att fylla i en obligatorisk uppgift blir fältet rödmarkerat och du ser en text om vad som saknas eller behöver ändras. Fyll i uppgiften för att komma vidare.
Om du har lämnat en korrekt e-postadress under kontaktuppgifterna i rapporten får du ett meddelande när vi har tagit emot din rapport. Är du osäker på om rapporten har skickats in kontaktar du kommunen.
Rapportera statistik
Du som tillverkar, importerar eller bedriver partihandel med alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska också rapportera in statistik över det till Folkhälsomyndigheten.
Rapportera statistik av försäljning och tillverkning av alkoholdrycker
Folkhälsomyndigheten sekretessprövar
De uppgifter som du lämnar in hanteras enligt offentlighets- och sekretesslagen. Därför gör vi alltid en sekretessprövning av vilka uppgifter som vi kan lämna ut om någon begär ut en rapport. Vi skyddar uppgifter om personliga eller ekonomiska förhållanden och lämnar inte ut dessa om det kan innebära skada eller men för dig eller dina närstående. Sekretessen för uppgifter i en allmän handling gäller i högst femtio år. När vi publicerar statistiken kan inga enskilda företag identifieras.
Lagstöd
- 9 kap. 14 § andra stycket: Alkohollagen (2010:1622) (riksdagen.se)
- Konsoliderad version av FoHMFS 2014:5 Folkhälsomyndighetens föreskrifter om uppgifter för statistik avseende servering av alkoholdrycker och alkoholdryckslikande preparat
- 30 kap. 20 §: Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) (riksdagen.se)