Livsvillkor och levnadsvanor
Lyssna-
Alkohol, narkotika, dopning, tobak & spel
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa.
-
Digitala medier och hälsa
Användningen av digitala medier kan innebära både positiva och negativa saker.
-
Friluftsliv
Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Därför har regeringen beslutat om tio mätbara mål för friluftslivspolitiken.
-
Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
Hälsa i olika grupper
En viktig uppgift för Folkhälsomyndigheten är att följa upp folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Det gör vi för befolkningen i stort, men också för vissa grupper i befolkningen.
-
Miljöhälsa och hälsoskydd
Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention
De flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär.
-
Sexuell hälsa och hivprevention
Tre uppdrag inom området hälsa och sexualitet: Hiv- och STI-prevention, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och Hälsan hos homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation (hbtqi).
-
Tillsyn och tillsynsvägledning
Tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och substanser under utredning, miljöhälsa och hälsoskydd samt tobak.
Genvägar
Fritidskortet
Relaterat innehåll
Kalender
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Blekinge, Skåne
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Blekinge och Skåne.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Halland, Värmland, Västra Götaland
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Halland, Värmland och Västra Götaland.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Örebro
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Örebro.
Nyheter
-
Kartläggning visar hur Sverige arbetar med existensiell hälsa
Publicerad:Många samhällsaktörer uppfattar att de arbetar med insatser kopplade till existentiella frågor, men det finns flera olika tolkningar av begreppet existentiell hälsa. Det visar en ny kartläggning som Folkhälsomyndigheten gjort på uppdrag av regeringen.
-
Nytt kunskapsstöd för att öka den fysiska aktiviteten bland personer med intellektuell funktionsnedsättning
Publicerad:Många vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, IF, lever ett stillasittande liv som kan leda till ohälsa och minskad livskvalitet. Ett nytt kunskapsstöd visar hur omgivningen kan göra för att främja ett aktivt liv, och hur de hinder som finns kan övervinnas.
-
Drygt fem procent av befolkningen röker cigaretter dagligen
Publicerad:I Sverige har rökningen minskat stadigt under lång tid, men fortfarande är det 5,4 procent i befolkningen som röker dagligen och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar också att användningen av e-cigaretter och nikotinsnus ökar och är vanligast bland unga 16–29 år.
Publikationer
-
Recommendations for children’s and adolescents’ digital media use
Publicerad:The recommendations for children up to 12 years of age are primarily aimed at parents and other adults who meet the children in their everyday life.
-
Existentiell hälsa och folkhälsa – Delredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Rapport presenterar resultaten från en kartläggning av existentiell hälsa. Vi har sammanställt internationell och svensk litteratur, vilka aktörer som arbetar inom området och med vad, och hur aspekter med bäring på existentiella frågor mäts och följs upp.