Livsvillkor och levnadsvanor
Lyssna-
Alkohol, narkotika, dopning, tobak & spel
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa.
-
Digitala medier och hälsa
Användningen av digitala medier kan innebära både positiva och negativa saker.
-
Friluftsliv
Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Därför har regeringen beslutat om tio mätbara mål för friluftslivspolitiken.
-
Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
Hälsa i olika grupper
En viktig uppgift för Folkhälsomyndigheten är att följa upp folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Det gör vi för befolkningen i stort, men också för vissa grupper i befolkningen.
-
Miljöhälsa och hälsoskydd
Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention
De flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär.
-
Sexuell hälsa och hivprevention
Tre uppdrag inom området hälsa och sexualitet: Hiv- och STI-prevention, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och Hälsan hos homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation (hbtqi).
-
Tillsyn och tillsynsvägledning
Tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och substanser under utredning, miljöhälsa och hälsoskydd samt tobak.
Genvägar
Skolbarns hälsovanor
Relaterat innehåll
Kalender
-
Organisationsforum – samråd
Samråd tillsammans med organisationer som erhåller statsbidrag från Fohm för arbete med hiv/STI, om regeringsuppdraget "Hiv/STI handlingsplan med civilsamhället med regioner och storstadskommuner".
-
Planering för ett vardagsnära friluftsliv – webbinarium
Vi får höra om utmaningarna och potentialerna som finns i planeringen av friluftsliv, ta del av hur utvecklingen av ett friluftsområde i Jönköpings kommun gått till och hur den politiska ledningen där tänker när det gäller utvecklingen av en grön infrastruktur för vardagsnära friluftsliv.
-
Tillsammans i naturen – aktiviteter för naturovana i vardagsnära natur – webbinarium
På detta webbinarium får vi ta del av flera föreningsdrivna projekt som alla bedrivs i den allra närmaste naturen och som syftar till att locka nya deltagare till friluftslivet och erbjuda social gemenskap för barn och unga.
-
Relationer och spelproblem – webbinarium
Spelproblem bidrar ofta till problem i relationer. Du som i arbetet möter människor med relationsproblem kan behöva vara medveten om detta och kan även spela en viktig roll för att minska skadeverkningar vid spel om pengar.
Nyheter
-
Fritidskortet – för en meningsfull fritid
Publicerad:Barn och ungdomar behöver en meningsfull fritid för att må bra. Satsningen på ett Fritidskort ska öka möjligheterna att delta inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv.
-
Nu startar SRHR2024 och Menstruell hälsa 2024 – två enkätundersökningar om hälsa, sex och mens
Publicerad:I dagarna skickar Folkhälsomyndigheten ut enkätundersökningarna SRHR2024 och Menstruell hälsa 2024 till 60 000 respektive 20 000 personer i Sverige. Syftet är att få kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och om menstruell hälsa.
-
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter
Publicerad:Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Publikationer
-
Statliga stimulansmedel och ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa
Publicerad:I rapporten redovisas vilken betydelse de statliga stimulansmedlen har haft för ungdomsmottagningarnas arbete med att främja ungas psykiska hälsa, förebygga psykisk ohälsa samt erbjuda behandling.