Aktuell kunskap
Folkhälsomyndigheten ger ut rapporter om medicinska, vårdrelaterade och livskvalitetsfokuserade aspekter på hiv.
-
Affisch – HIV IDAG 1
En affisch som framhåller att hiv inte överförs vid samlag när en person har välbehandlad hiv, även där kondom inte används.
-
Affisch – HIV IDAG 2
En affisch som framhåller att hiv inte överförs vid samlag när en person har välbehandlad hiv, även där kondom inte används.
-
Affisch – HIV IDAG 3
En affisch som framhåller att hiv inte överförs vid samlag när en person har välbehandlad hiv, även där kondom inte används.
-
Affisch – World Aids Day
En affisch som speglar kunskapsläget inom hivprevention, dvs. att hiv inte överförs vid samlag när en person har välbehandlad hiv, även när kondom inte används.
-
Smittsamhet vid behandlad hivinfektion
Dagens effektiva medicinska behandling mot hivinfektion har medfört en drastiskt minskad sjuklighet och dödlighet hos personer som lever med hiv. Folkhälsomyndigheten har utifrån det aktuella kunskapsläget på området reviderat kunskapsunderlaget och bedömningarna om smittsamhet vid behandlad hivinfektion. Kunskapsunderlaget vänder sig till personal inom smittskyddet och hälso- och sjukvården som underlag…
-
Erfarenheter och upplevelser av kommunikation kring förhållningsregler och smittsamhet bland personer som lever med hiv i Sverige
Studie för att få fördjupad kunskap om erfarenheter och upplevelser av kommunikation kring förhållningsregler och smittsamhet bland personer som lever med hiv. Detta i ljuset av den nya kunskapen om minimal smittsamhet vid välbehandlad hivinfektion.
-
Hiv- och STI-prevention riktad till migranter
Rapporten ger en överblick över det hiv- och STI-preventiva arbetet, som bedrivs i Sverige och som specifikt riktar sig till migranter. Studien genomfördes genom att enkäter skickades till aktörer i landstingen och civila samhället såväl på nationell som lokal nivå. Kartläggningen ska öka kunskapen om hiv- och STI-preventionen i Sverige samt vilka grupper som nås för att utgöra ett stöd för framtida…
-
Tillämpning av smittskyddslagens förhållningsregler vid hivinfektion
Ny information som tillkommit efter att denna rapport gavs ut: Det finns ingen risk för överföring av hiv vid sexuella kontakter, om personen med en hivinfektion har välbehandlad hiv, även då kondom inte används. Det visar den senaste forskningen om smittsamhet vid behandlad hivinfektion. Därmed finns det numera inga krav på att en person med välbehandlad hiv informerar sina sexualpartner om hivinfektionen…
-
Preexpositionsprofylax för att minska risken för infektion med hiv – en kunskapsöversikt
Läkemedlet Truvada har fått indikationen preexpositionsprofylax (PrEP) för hiv för att det minskar risken för infektion med hiv-1, och därför har Folkhälsomyndigheten gjort en översikt över aktuell kunskap om PrEP. Det är dock inte en systematisk litteraturöversikt utan en sammanställning av publicerade studier och en sammanvägning av andras rekommendationer och en anpassning till svenska förhållanden.
-
Tio år med hivprevention i Sverige
År 2005 antog riksdagen den nationella strategin mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar, och sedan dess har den varit vägledande för det strategiska hälsofrämjande och förebyggande arbetet i Sverige. I strategin finns angivna mål för arbetet mot hiv fram till 2016. Folkhälsomyndigheten är sedan 2014 ansvarig myndighet för det nationella arbetet och har på regeringens uppdrag gjort en översyn…
-
Hiv i Sverige 2016
I rapporten redovisas data från den senaste undersökningen, i en studie som pågått sedan 1987, om allmänhetens kunskap, attityder och förhållningssätt till hiv. Hiv går inte att bota men det finns idag effektiv behandling. Flertalet av dem som lever med hiv och står på effektiv behandling har omätbara virusnivåer i blodet. Det gör risken för överföring minimal. Alla som känner till att de har hiv…
-
MSM2013 – en studie om sex, hiv och hälsa bland män som har sex med män i Sverige
Denna rapport beskriver den sexuella hälsan och behov av kunskap och förebyggande insatser bland män som har sex med män i Sverige. Resultaten baseras på enkätstudien MSM2013 med 2 373 deltagare. Jämförelser görs också med tidigare studier i målgruppen. Resultaten visar att majoriteten av männen uppfattar sin hälsa som god. Kunskap kring hiv och sexuellt överförda infektioner och erfarenhet av möten…
-
Uppföljningstid efter hivexposition
Denna rapport analyserar kunskapsläget för uppföljningstid efter hivexposition och ger rekommendationer för uppföljningstid för hivtestning. Rapporten riktas till personal inom hälso- och sjukvård samt övriga mottagningar där hivtestning tillhandahålls. Bläddra och läs i publikationen längre ned Sammanfattning Under 2014 genomförde Folkhälsomyndigheten och Referensgruppen för antiviral terapi (RAV)…
-
Riskbeteenden, hiv och hepatit bland personer som injicerade droger i Stockholm 1987–1998
Socialmedicinska häktesprojektet bedrevs på häkten i Stockholm under perioden 1987–1998. Syftet var att kartlägga förekomsten av hiv samt sexuellt och injektionsrelaterat riskbeteende. Inom ramen för projektet erbjöds provtagning för hiv, vaccination av hepatit B samt frivilliga personliga intervjuer. Projektet gav en möjlighet till både primär- och sekundärprevention via ökad kunskap och medvetenhet…
-
Smittsamhet vid behandlad och obehandlad hivinfektion – en sammanfattning och praktiska råd
Ny information som tillkommit efter att denna rapport gavs ut: Det finns ingen risk för överföring av hiv vid sexuella kontakter, om personen med en hivinfektion har välbehandlad hiv, även då kondom inte används. Det visar den senaste forskningen om smittsamhet vid behandlad hivinfektion. Därmed finns det numera inga krav på att en person med välbehandlad hiv informerar sina sexualpartner om hivinfektionen…
-
Attityder till och kunskap om hiv
Novus har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten genomfört en nollmätning kring attityder till och kunskaper om hiv. Undersökningen kartlägger nuvarande läge bland allmänheten när det gäller kunskap om hiv, attityder till hivinfektion och personer som lever med hiv samt upplevelse av förekomst av information om hiv i samhället.
-
Hiv i Sverige – kunskaper, attityder och beteenden hos allmänheten 1987–2011
Rapporten är unik eftersom den har genomförts vart fjärde år sedan 1987. Rapporten har fokus på kunskap och attityder om hiv hos allmänheten (16–44 år) i Sverige. Rapporten ger en bild av hur kunskapsläget och attityderna har förändrats över tid. Kortfattat visas att människor har god kunskap om hiv och färre än tidigare uppger rädsla för hiv. Det betyder i sig att det preventiva arbetet har varit…
-
Bakgrundsdokumentation till rapporten Smittsamhet vid behandlad hivinfektion
En sammanställning av kunskapsläget som ligger till grund för publikationen Smittsamhet vid behandlad hivinfektion. För varje text ansvarar respektive författare själv för innehållet.
-
Användning av hivtester med snabbsvar
Om snabbsvarstester för hiv med fokus på testning i Sverige med 3:e och 4:e generationens tester.
-
Positivt liv
Rapporten är en kunskapsöversikt över studier av livssituationen hos personer som lever med hiv. Det övergripande syftet är att med utgångspunkt i tidigare studier och erfarenheter identifiera möjliga indikatorer för att följa utvecklingen av levnadsvillkor,livskvalitet, stigma och diskriminering hos personer med hiv i Sverige.
Filmer om hiv
Tecknad kortfilm om hiv och dagens behandling
Film om hiv för hälso- och sjukvården
Språkversioner
Intervjun med infektionsläkaren och hivforskaren Anna-Mia Ekström finns även på andra språk:
Albanska, Arabiska, Franska, Persiska, Ryska, Serbiska, Somaliska, Spanska, Thai, Tigrinja