Förebygg smitta i laboratoriemiljö

Lyssna

Laboratorieassocierade infektioner (LAI) kallas de infektioner som överförs till människor i samband med laboratorieaktivitet. Huvudsyftet med biosäkerhetsarbetet är att förhindra laboratorieassocierade infektioner.

I begreppet LAI inkluderas primära fall när personal smittats direkt i laboratoriet och sekundära fall där infektionen spridits vidare till kollegor, vänner, familj eller andra människor utanför laboratoriet.

Studier har genom åren visat att mänskliga faktorn i många fall ligger bakom LAI. Det kan röra sig om bristande riskbedömning, otillräckliga arbetsprocedurer, otillräcklig eller brister i användning av personlig skyddsutrustning eller bristande utbildning och träning hos personalen.

Underrapporteringen av tillbud och olyckor misstänkts vara betydande. Det har i studier redan från femtiotalet visat sig att endast omkring en femtedel av de kända fallen av laboratorieassocierade infektioner kan kopplas till ett specifikt olyckstillfälle. En del fall kan vara svårupptäckta och kanske förväxlas med smittor som normalt förekommer i samhället.

Kännedom om rapporterade fall av laboratorieassocierade infektioner är viktig för att på förhand ta lärdom och kunna vidta lämpliga skyddsåtgärder och på så vis förhindra upprepning. Även om verksamheten har krav på sig att dokumentera tillbud och olyckor och detta görs både i interna processer och i vissa fall också till exempelvis Arbetsmiljöverket, så finns det få sammanställningar av rapporterade fall av LAI som är tillgängliga för allmänheten. En användbar resurs är Belgian Biosafety Servers webbplats där rapporter om LAI finns sammanställda.

Laboratory-acquired infections and bio-incidents (biosafety.be)