Nyheter och press
-
Analys visar möjliga hälsoeffekter på grund av klimatförändringen
PubliceratEn ny analys från Folkhälsomyndigheten visar hur hälsan i Sverige kan påverkas av att klimatet förändras. Mest troligt är att människors hälsa påverkas av värmeböljor.
-
Ny vägledning om smittspårning av objektburen smitta
PubliceratFolkhälsomyndigheten publicerar nu en ny vägledning till kommunerna som ska fungera som ett stöd i deras arbete med att spåra och undanröja objektburen smitta.
-
Ny nationell strategi för miljöbalkstillsynen
PubliceratNu finns en nationell strategi för miljöbalkstillsyn som tagits fram gemensamt av Folkhälsomyndigheten och flera andra myndigheter. Prioriterade fokusområden inom hälsoskydd inkluderar inomhusmiljön…
-
Ny tillsynsvägledning om bassängbad
PubliceratFolkhälsomyndigheten publicerar nu en ny tillsynsvägledning och nya allmänna råd om bassängbad.
-
Överlag gott betyg till svenska badvatten
PubliceratI Sverige har de allra flesta EU-baden god vattenkvalitet. Drygt nio av tio klarar de kvalitetskrav som ställs enligt badvattendirektivet, visar den årliga rapporten från och Havs- och vattenmyndigheten…
-
Folkhälsomyndigheten begär att ansvar kring bekämpningsmedel flyttas
PubliceratFolkhälsomyndigheten måste prioritera arbetet med att hantera pandemin, och hemställer därför till regeringen att ansvaret för utbildning, prövning och tillståndsgivning när det gäller yrkesmässig användning…
-
En god hälsa överlag men skillnader mellan grupper
PubliceratFolkhälsan i Sverige är överlag god, men den ojämlika hälsan kvarstår i flera avseenden och utvecklingen går i vissa fall även åt fel håll. Det visar den årliga rapporten om folkhälsan utveckling.
-
Ny metod ska kartlägga riskområden för hälsoskadlig värme
PubliceratEftersom värme och värmeböljor kan innebära fara för människors hälsa behövs åtgärder för att minska värmeexponeringen. Det gäller särskilt i tät bebyggelse med hårda ytor och lite grönområden. Folkhälsomyndigheten…
-
Folkhälsomyndigheten upphäver sina allmänna råd om radon
PubliceratNy lagstiftning på strålskyddsområdet; strålskyddslagen (2018:396) och strålskyddsförordningen (2018:506) ligger bakom att Folkhälsomyndighetens ansvar för tillsynsvägledning enligt miljöbalken när det…
-
Försök till bedrägeri via Facebook
PubliceratBedragare försöker lura privatpersoner på pengar genom att använda Folkhälsomyndighetens namn. Bedrägeriförsöken polisanmäls.
-
Folkhälsomyndigheten deltar vid högnivåmöte om Agenda 2030
PubliceratFolkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ingår i den svenska delegationen vid FN:s högnivåpolitiska forum för hållbar utveckling i New York.
-
Nya vägledningar inom hälsoskydd
PubliceratFolkhälsomyndigheten publicerar nya vägledningar om hälsoskydd och tillsyn enligt miljöbalken. De handlar om buller inomhus, höga ljudnivåer och om lokaler för vård och omsorg.
-
Åtgärder vidtas för att förebygga värmeböljors negativa hälsoeffekter
PubliceratSommaren 2018 var extremt varm under en lång period, vilket påverkade människors hälsa. Som ett led i det förbyggande arbetet vidtar Folkhälsomyndigheten ytterligare åtgärder. Bland annat ska dagens…
-
Enkät till 110 000 barn undersöker miljöns påverkan på hälsan
PubliceratHur ofta barn vistas i grönområden, ifall de upplever besvär av inomhusmiljön hemma, eller om de störs av trafikbuller. Det är några av frågorna i årets stora miljöhälsoenkät. Den här veckan skickas…
-
Förslag för mer effektivt arbete med miljörelaterade hälsofrågor
PubliceratEtt nationellt nätverk för ett samlat arbete med frågor kring miljörelaterad hälsa bör inrättas, och samordnas av Folkhälsomyndigheten. Det är huvudförslaget i den rapport som Folkhälsomyndigheten nu…
Filtrera nyheter
Ämnesområde
- Alla (ta bort valt filter)
- Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) (5)
- Beredskap (3)
- Hälsa och sexualitet (5)
- Hälsoskydd och miljöhälsa (ta bort valt filter) (17)
- Livsvillkor och levnadsvanor (6)
- Mikrobiologi och laboratorieanalyser (1)
- Psykisk hälsa och suicidprevention (5)
- Smittskydd och sjukdomar (5)
- Statistik och undersökningar (5)
- Tillsyn och tillsynsvägledning (3)
- Övergripande folkhälsa (5)