Nyheter och press
-
Folkhälsomyndigheten leder forskningsprojekt för bättre diagnostik av ebola och andra blödarfebervirus
PubliceratFolkhälsomyndigheten ska samordna ett stort i europeiskt forskningsprojekt som syftar till att utveckla snabb och tillförlitlig patientnära diagnostik för ebola och andra blödarfebrar. Myndighetens P4…
-
Ökad dödlighet under sommarens värmebölja
PubliceratÅrets julimånad var den varmaste på 260 år och fler dagar än någonsin hade temperaturer över 30 grader. Folkhälsomyndighetens datasammanställning visar att dödligheten ökade under sommaren. I en enkät…
-
Ökning av campylobacterinfektion under utredning
PubliceratUnder de senaste veckorna har en ökning av antalet personer som insjuknat på grund av campylobacter konstaterats, där flera signaler talar för att orsaken är färsk kyckling. Tillsammans med andra berörda…
-
Risk för brist på influensavaccin i vissa regioner
Publicerat1,5 miljoner doser influensavaccin har beställts och levererats till Sveriges landsting och regioner. Ett par veckor in i vaccinationsarbetet uppger flera landsting att många har vaccinerat sig, och…
-
Utbrott av legionella avslutat
PubliceratSommarens utbrott av legionella longbeacheae, som kopplats till hantering av jord, anses nu vara över. I utredningsarbetet har ingen enskild gemensam smittkälla kunnat identifieras.
-
Läkare – hjälp till att hålla koll på influensa
PubliceratFolkhälsomyndigheten följer spridningen av influensa noggrant. Ett enkelt näsprov kan bidra till att övervaka sjukdomen, och nu söker myndigheten läkare som vill hjälpa till.
-
Ökning av kikhosta hos spädbarn under augusti
PubliceratLiksom de tre senaste åren skedde i augusti en säsongsökning av kikhosta. Totalt konstaterades 90 fall under augusti, varav 12 bland spädbarn. För att förebygga sjukdom hos de minsta är det viktigt att…
-
Nationell spridning av ehec utreds
PubliceratSedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fallen har rapporterats in från flera län, främst Uppsala och Västra Götaland…
-
Dödlighet strax över det normala i juli
PubliceratFolkhälsomyndighetens statistik över hur många som dör i befolkningen varje vecka visar en överdödlighet som ligger strax över det normala under juli månad. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noga…
-
Råd vid värmeböljor
PubliceratSMHI utfärdar meddelande och varningar om höga temperaturer för att man lokalt ska kunna sätta in åtgärder i tid för sårbara grupper i samhället. Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmaterial…
-
Utlysning av projektbidrag från EU:s hälsoprogram
PubliceratMyndigheter, universitet, icke-statliga organisationer med flera kan nu söka projektbidrag från EU:s hälsoprogram 2014-2020. Sista ansökningsdag är 13 september 2018.
-
Fortsatt vaccination mot mässling vid 18 månaders ålder
PubliceratSedan 1982 erbjuds alla barn i Sverige vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) vid 18 månaders ålder. I en ny utredning slår Folkhälsomyndigheten fast att det fortsatt är den mest lämpliga…
-
Folkhälsomyndigheten om hälsomyter på Källkritikens dag
PubliceratDen 13 mars anordnas Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm. Från Folkhälsomyndigheten deltar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i ett samtal kring hälsomyter.
-
Influensan närmar sig toppen
PubliceratInfluensaaktiviteten närmar sig toppen för säsongen och spridningen i samhället väntas fortsätta under de kommande veckorna. Antalet rapporterade fall från landets laboratorier har visat på en hög nivå…
-
WHO-rapport visar att antibiotikaresistensen varierar kraftigt mellan länder
PubliceratDen första rapporten från WHO:s nya globala system för övervakning av antibiotikaresistens (GLASS) har nu publicerats. Den visar att många länder gör framsteg i arbetet mot antibiotikaresistens, och…
Filtrera nyheter
Ämnesområde
- All (ta bort valt filter)
- Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) (4)
- Beredskap (ta bort valt filter) (19)
- Hälsa och sexualitet (4)
- Hälsoskydd och miljöhälsa (5)
- Livsvillkor och levnadsvanor (4)
- Mikrobiologi och laboratorieanalyser (10)
- Smittskydd och sjukdomar (16)
- Statistik och undersökningar (4)
- Tillsyn och tillsynsvägledning (3)
- Övergripande folkhälsa (4)