Utbrottet startade på den franska delen av ön Saint Martin och har sedan snabbt spridit sig till kringliggande öar. De flesta fallen har rapporterats från öarna Saint Martin, Martinique, Guadeloupe och Saint Barthélemy, men även från Jungfruöarna och Dominica. Några importfall har även rapporterats från Franska Guyana på det sydamerikanska fastlandet.

Detta är första gången som chikungunya sprids på den amerikanska kontinenten. Viruset finns sedan tidigare endemiskt i Afrika, Asien samt på öar i Indiska Oceanen och västra Stilla havet.

Sprids via Aedes-myggor

Chikungunya orsakas av ett virus som överförs till människa via Aedes-myggor, som även sprider denguefeber och främst lever kring stadsbebyggelse. Resenärer till områden där chikungunya finns bör därför tänka på att smörja in huden med myggmedel och bära långärmade tröjor och långbyxor, särskilt under gryning och skymning när myggorna främst sticker. På natten kan man ligga under myggnät. Även fläkt eller luftkonditionering håller i viss mån myggen borta.

Kan ge ledvärk

Resenärer som vistats i Karibien och insjuknar med febersymtom samt ledvärk inom 14 dagar från hemkomst rekommenderas att uppsöka sjukvård. För patienter som vistats i Karibien bör sjukvårdspersonal vara uppmärksam på symtom som tyder på både chikungunya- och denguevirus (som har cirkulerat i området sedan början av 2013). Prover kan skickas för analys till Folkhälsomyndigheten, som kan laboratoriediagnostisera både chikungunya och dengue.

Restriktioner för blodgivning

Eftersom blodburen infektion förekommer vid chikungunya får personer som besökt Karibien inte ge blod förrän fyra veckor efter hemkomst till Sverige (även med hänsyn till denguefeber), förutsatt att de inte har haft några symtom som tyder på att de kan ha smittats med chikungunya. För dem som har symtom eller verifierad infektion gäller sex månaders avstängning från blodgivning.

Mer information om infektion med chikungunyavirus och det aktuella utbrottet

Sjukdomsinformation om chikungunyavirus-infektion

Rapid Risk Assessment - Autochthonous cases of chikungunya fever on the Caribbean island, Saint Martin

Kategori: Nyhet