Klamydia är den i särklass vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Varje dag upptäcks nästan 100 nya fall – totalt rapporterades nästan 36 000 fall i fjol till Folkhälsomyndigheten.

Infektionen drabbar oftast unga vuxna, medianåldern bland kvinnor var i fjol 21 år och bland män 23 år.

Känns inte

Unga män 20–24 år testar sig inte i samma utsträckning som jämnåriga kvinnor och de är därför en viktig målgrupp för Klamydiamåndagen. Många som smittas med klamydia märker inte att de har sjukdomen, eftersom smittan ofta inte ger några symtom alls.

Klamydia som inte upptäcks kan spridas vidare till andra via oskyddat sex, och infektionen kan ge följdsjukdomar.

Kondom skyddar mot klamydia.

Artister sprider budskap

Via sajten Klamydiamandagen.se [Länk borttagen 2020-08-28] kan man under kampanjtiden beställa hemtest, hitta sin närmaste mottagning, läsa information om klamydia och om säkrare sex. I år kan man också lyssna på de låtar som artisterna Ida Redig, Linda Pira, Zacke och Scotts har remixat för att belysa att det är viktigt att testa sig efter oskyddat sex med ny eller tillfällig partner.

Lokala insatser

Klamydiamåndagen är en nationell informationskampanj som genomförs av Lafa, enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Alla 21 landsting och regioner i Sverige deltar i Klamydiamåndagen och genomför olika lokala insatser, som till exempel extra mottagningstider för testning och rådgivning kring säkrare sex.

Klamydiamåndagen pågår från den 29 september till den 30 november.

Läs mer om klamydia: http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/klamydiainfektion-/

Kategori: Nyhet