Nu går startskottet för Klamydiamåndagen

Publicerat

Den 29 september inleds Klamydiamåndagen, en två månader lång informationssatsning som i år fokuserar på vikten av att testa sig efter oskyddat sex med ny eller tillfällig partner.

Klamydia är den i särklass vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Varje dag upptäcks nästan 100 nya fall – totalt rapporterades nästan 36 000 fall i fjol till Folkhälsomyndigheten.

Infektionen drabbar oftast unga vuxna, medianåldern bland kvinnor var i fjol 21 år och bland män 23 år.

Känns inte

Unga män 20–24 år testar sig inte i samma utsträckning som jämnåriga kvinnor och de är därför en viktig målgrupp för Klamydiamåndagen. Många som smittas med klamydia märker inte att de har sjukdomen, eftersom smittan ofta inte ger några symtom alls.
Klamydia som inte upptäcks kan spridas vidare till andra via oskyddat sex, och infektionen kan ge följdsjukdomar.
Kondom skyddar mot klamydia.

Artister sprider budskap

Via sajten Klamydiamåndagen.se kan man under kampanjtiden beställa hemtest, hitta sin närmaste mottagning, läsa information om klamydia och om säkrare sex. I år kan man också lyssna på de låtar som artisterna Ida Redig, Linda Pira, Zacke och Scotts har remixat för att belysa att det är viktigt att testa sig efter oskyddat sex med ny eller tillfällig partner.

Lokala insatser

Klamydiamåndagen är en nationell informationskampanj som genomförs av Lafa, enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Alla 21 landsting och regioner i Sverige deltar i Klamydiamåndagen och genomför olika lokala insatser, som till exempel extra mottagningstider för testning och rådgivning kring säkrare sex.

Klamydiamåndagen pågår från den 29 september till den 30 november.

Läs mer om klamydia: http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/klamydiainfektion-/

Kategori: Nyhet

Kontakt

Monica Ideström
tel: 010-205 27 17

Kontakt

Gunilla Neves Ekman, enhetschef Lafa, Stockholms läns landsting

Tel: 08-737 35 51

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Gå till toppen av sidan