Folkhälsomyndigheten följer influensaläget för att kunna informera sjukvården, myndigheter och allmänhet om förekomst och spridning. Den informationen är en viktig del i samhällets beredskap.

En av de metoder som vi använder är så kallad sentinelprovtagning, vilket innebär att ett enkelt näsprov tas på patienter med influensaliknande sjukdom. Provet skickas till Folkhälsomyndigheten som gör en kostnadsfri laboratorieanalys. På en remiss fyller läkaren i kön, ålder, influensaliknande sjukdom eller akut respiratorisk infektion, vaccinationsstatus och eventuell riskgruppstillhörighet på patienten.

Genom sentinelprovtagningen går det att fastställa hur stor andel av patienterna som verkligen har influensa, vilka influensatyper som cirkulerar, om cirkulerande virus liknar de stammar som vaccinet skyddar mot och om det finns resistens mot antivirala läkemedel eller inte.

Denna kännedom påverkar prognoserna kring epidemins utveckling och den praktiska handläggningen av patienter.

Vi söker nu fler sentinelläkare. Alla mottagningar eller enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna att anmäla sig. Vi ser gärna att ni anmäler er senast den 9 oktober 2015.

Läs mer om sentinelprovtagning

Anmäl dig här

Kategori: Nyhet