Malariaspridningen helt stoppad i WHO:s Europaregion

Publicerat

På 20 år har spridningen av malaria i WHO:s Europaregion helt stoppats, efter att 1995 ha legat på över 90 000 fall. Stora utmaningar återstår dock främst i Afrika, där majoriteten av dödsfallen i den myggburna sjukdomen inträffar.

Internationella Malariadagen uppmärksammas den 25 april varje år. Syftet är att öka medvetenheten om sjukdomsbördan malaria orsakar i världen och att arbeta för förbättrade behandlings- och diagnosmetoder. Temat i år är "End malaria for good" vilket reflekterar visionen om en malariafri värld som beskrivs i Världshälsoorganisationens strategiplan "Global Technical Strategy for Malaria 2016–2030".

Malaria är en potentiellt livshotande parasitsjukdom som sprids till människa via myggor. Miljontals människor insjuknar varje år, och man räknar med att det fortfarande dör över 400 000 människor årligen, huvudsakligen i Afrika söder om Sahara.

Stora framsteg har dock gjorts internationellt, inte minst i Europa. 1995 rapporterades det över 90 000 fall av malaria i WHO:s Europaregion. Man har nu helt lyckats stoppa spridningen och under 2015 rapporterades inte ett enda fall av personer som smittats inom regionen. I Sverige rapporterades 250 fall av malaria under 2015 men samtliga hade smittats utomlands.

Läs mer

WHO:s sajt om Internationella Malariadagen (länk borttagen)

Kategori: Nyhet

Kontakt

Elsie Ydring
Tfn: 010-205 23 24

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Gå till toppen av sidan