Analysmetod för viss typ av polio behövs inte mer

Publicerat

I likhet med många europeiska länder har Folkhälsomyndigheten och alla andra svenska laboratorier nu förstört de förvarade virusstammar som kunde orsaka en viss typ av polio, polio typ 2, som har förklarats utrotad från världen.

Analyserna av polio typ 2 kommer helt att upphöra från och med 31 december 2016. Enstaka laboratorier i Europa kommer dock fortsatt erbjuda analysen och vid behov kan Folkhälsomyndigheten förmedla kontakt med ett utförarlaboratorium i Holland.

- Anledningen till att Folkhälsomyndigheten upphör med proverna är att polio orsakat av typ 2 har förklarats utrotad. Inga nya fall har upptäckts i världen sedan 1999, säger enhetschef Mia Brytting.

Analys för påvisning av antikroppar mot poliovirus typ 1 och 3 kommer som tidigare finnas tillgänglig.

Fakta

Polio (barnförlamning) är en smittsam och i bland dödlig infektionssjukdom. Viruset utsöndras med avföringen och smittan sprids via avloppsförorenade vatten eller vid nära kontakt mellan människor.

I Sverige inleddes vaccination mot polio år 1957 och landet har varit poliofritt sedan 1977. Vaccinationstäckningen i barnvaccinationsprogrammet för poliovaccin har under många år legat över 98 procent, vilket gör att det finns en hög immunitet i hela befolkningen.

Kategori: Nyhet
Gå till toppen av sidan