Juni
-
Utbrott i Spanien av enterovirus A71
PubliceratSedan början av april pågår ett utbrott i spanska Katalonien av enterovirus A71. Drygt 90 misstänkta fall med neurologiska komplikationer så som hjärninflammation, förlamning, muskelryckningar och dåsighet…
-
Vägledning för uppföljning av antibiotika i primärvård
PubliceratFolkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning för att landsting och regioner, med hjälp av så kallade diagnoskopplade data, ska kunna följa upp förskrivningen av antibiotika i primärvården. Förhoppningen…
-
WHO ändrar vaccinationskrav för gula febern
PubliceratVärldshälsoorganisationen (WHO) har fastställt att vaccination mot gula febern ger livslångt skydd och att en påfyllnadsdos efter 10 år inte längre behövs. Hållbarheten för vaccinationsintyg utökas således…
-
Ytterligare en mild säsong för vinterkräksjukan
PubliceratDen gångna säsongen för vinterkräksjuka var, av antalet inrapporterade fall att döma, av det mildare slaget och liknade därmed de två föregående säsongerna. Oftast följs en säsong med många smittade…
-
Fortsatt ökning av gonorré och syfilis
PubliceratGonorré och syfilis fortsätter att öka, och klamydia ligger på en fortsatt hög men stabil nivå. Det visar Folkhälsomyndighetens årsstatistik för 2015 över de tre anmälningspliktiga sexuellt överförbara…
-
Viss minskning av invasiva grupp A-streptokocker
PubliceratAntalet personer som drabbades av invasiva grupp A-streptokocker minskade något under den senaste säsongen, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.
-
FN antog ny resolution om hiv och aids
PubliceratUnder ett högnivåmöte i FN den gångna veckan antogs en ny resolution avseende hiv och aids. Det övergripande målet är minskad spridning av hiv och förbättrade förutsättningar för personer som lever med…
-
WHO: Zikautbrottet kräver fortsatta insatser
PubliceratDet råder vetenskaplig konsensus kring att zikavirus kan orsaka mikrocefali och Guillain-Barrés syndrom. Det slår WHO:s säkerhetskommitté fast efter sitt senaste möte. Man konstaterar också att zikautbrottet…
-
Globala utmaningar i kampen mot antibiotikaresistens
PubliceratSveriges gynnsamma läge i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier påverkas mycket av den globala spridningen. Enligt ny årsstatistik från Folkhälsomyndigheten noterades ifjol mer än en fördubbling…
-
Antalet fall av hiv på stabil nivå
PubliceratAntalet fall av hiv som rapporterades i Sverige i fjol ligger på en stabil nivå jämfört med föregående år. En stor andel av dem som diagnosticeras med hiv får effektiv vård och behandling som sänker…
-
Sommarmånaderna – högsäsong för bakterier som kan orsaka magsjuka
PubliceratUnder sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Det är oftast via mat och vatten vi blir smittade, men det finns enkla sätt att minska risken att bli sjuk.
-
Fortsatt god effekt av barnvaccinationsprogrammet
Publicerat | PressmeddelandeÖver 97 procent av 2-åringarna är vaccinerade mot de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet. Tack vare den fortsatt höga vaccinationstäckningen i Sverige är de flesta sjukdomarna under god…
-
Låg förekomst av VRI och antibiotika på särskilt boende
PubliceratDen landsomfattande HALT-undersökningen visar att särskilda boenden i Sverige har en relativt låg förekomst av vårdrelaterade infektioner (VRI) och antibiotikabehandling.
-
Beslut för en mer jämlik folkhälsa i världen
PubliceratDen 23-28 maj höll WHO:s högsta beslutande organ, Världshälsoförsamlingen, sitt årliga möte i Genève. Representanter från Regeringskansliet, UD och flera myndigheter, däribland Folkhälsomyndigheten…
-
Tydligare regelverk för vaccinationer
PubliceratNu blir det enklare att erbjuda alla barn likvärdigt skydd mot de sjukdomar som omfattas av barnvaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndighetens nya föreskrift börjar gälla den 1 juni 2016.
Observera
Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.