Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att under sommarmånaderna åren 2011-2015 blev totalt över 10 000 personer sjuka av någon av de vanligaste livsmedelsburna bakterierna campylobacter, salmonella, ehec och yersinia.

En stor del av dem som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti.

Minska risken för smitta

Kända smittotillfällen under sommaren är till exempel felaktig hantering av mat i samband grillning, att mat inte kyls ner tillräckligt snabbt, i samband med besök av djur och deras närmiljö. Genom en ökad medvetenhet om risker och hur smitta bryts kan riskerna enkelt minskas.

Råd till allmänheten bör i enlighet med Livsmedelsverket och Jordbruksverkets rekommendationer vara:

Tvätta händerna

  • före matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
  • efter kontakt med djur eller djurens närmiljö
  • efter toalettbesök.

Vid matlagning

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som har använts till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Undvik opastöriserad mjölk

  • Drick inte opastöriserad mjölk – det är särskilt viktigt för barn, gravida, äldre och sjuka.

Kontrollera dricksvatten från egen brunn

  • Vattenkvaliteten i egen brunn kan förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan man kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.
  • Gör en vattenanalys minst var tredje år. Glöm inte brunnen på sommarstugan.

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren och djurens närmiljö – glöm inte barnens händer.
  • Tvätta händerna noga innan du äter. Om du ska äta medhavd matsäck, sitt inte där det kan finnas kogödsel.
  • Bada inte nära djur som betar i vattenbrynet.

Läs mer

Information från Livsmedelsverket

Råd från Livsmedelsverket vid utlandsresa

Hygienregler från Jordbruksverket när du besöker lantbruk och har kontakt med lantbrukets djur

Skydda antibiotikan

Kategori: Nyhet