Nu startar influensavaccinationen i Sverige

Publicerat

Från och med den 7 november är det dags för personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig inför årets influensasäsong. Vaccinationen minskar risken att drabbas av svår sjukdom och död till följd av influensa.

Förra vintern kom influensasäsongen igång tidigt med många svårt sjuka personer i gruppen 65 år och äldre. Även i år väntas en influensaepidemi, men det är för tidigt att säga än vilken influensasort som kommer att dominera under den kommande vintern. Beroende på typen av influensavaccin ger vaccinationen skydd mot tre eller fyra influensatyper.

Från och med den 7 november kan man låta vaccinera sig mot influensa på landstingens vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. I de flesta landsting är vaccinationen gratis för riskgrupperna – i övriga erbjuds den till ett reducerat pris.

De som tillhör riskgrupperna är personer som har en ökad risk för svår influensasjukdom om de smittas. Det gäller gravida, personer som fyllt 65 år, de som har kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom såsom KOL och svår astma. Även personer med andra tillstånd som ger nedsatt lungfunktion eller gör det svårt att hosta upp slem omfattas, samt personer med kronisk lever- eller njursvikt, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vänd dig till vårdcentralen eller 1177 Vårdguiden för mer information om lokala tider för vaccination.

Läs mer

Kategori: Nyhet

Kontakt

AnnaSara Carnahan
Tfn: 010-205 23 63

Presstjänst

1177 Vårdguiden

Privatpersoner hänvisas till 1177 Vårdguiden för medicinsk rådgivning.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Gå till toppen av sidan