Folkhälsomyndighetens vatten- och miljölaboratorium avvecklas

Publicerat

Från och med den 1 december kommer Folkhälsomyndigheten inte längre att genomföra några avgiftsfinansierade laboratorieanalyser av vatten- och miljöprover. Redan idag utförs analyserna till stor del av andra aktörer.

Övrig verksamhet inom myndigheten som är kopplad till olika vattenfrågeställningar kommer dock att kvarstå, inklusive mikrobiologiska övervakningsprogrammet för Legionella pneumophila.

– Folkhälsomyndigheten har under många år erbjudit avgiftsfinansierade vatten- och miljöanalyser. Under senare år har kommersiella aktörer etablerats och de analyser som Folkhälsomyndigheten har erbjudit finns nu med något enstaka undantag tillgängliga hos andra aktörer. Därför avvecklar vi Folkhälsomyndighetens vatten- och miljölaboratorium säger enhetschef Elisabeth Hallin-Bergvall.

Vattenrelaterade projekt som sker i samarbete med andra aktörer kommer dock att fortlöpa som planerat. Smittskydd och folkhälsa är en viktig del i arbetet och myndigheten kommer även i fortsättningen att förmedla kunskap kring hur vatten kan sprida sjukdomar.

Analys av miljöprov med misstanke om avsiktlig spridning berörs inte av avvecklingen och utförs även framöver.

Kategori: Nyhet

Kontakt

Tillhör du ett vatten- och miljölaboratorium som vill lära dig kolifaganalys av råvatten och avloppsvatten? Kontakta enhetschef Elisabeth Hallin-Bergvall för mer information

Kontakt

Elisabeth Hallin-Bergvall
Tfn: 010-205 24 52

Presstjänst

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Gå till toppen av sidan