2018
-
Så mår Sveriges befolkning – ny statistik om folkhälsan 2018
PubliceratDe allra flesta i Sverige upplever att de har en god hälsa. Samtidigt verkar den positiva utveckling som pågått sedan år 2004 ha avstannat och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Högst andel…
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att nya ämnen klassas som narkotika eller hälsofarlig vara
PubliceratFolkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera elva ämnen som narkotika och fem ämnen som hälsofarlig vara.
-
Spelproblem får konsekvenser för 600 000 närstående
PubliceratNärstående till personer med spelproblem har ökad risk för bland annat psykisk ohälsa, riskkonsumtion av alkohol och egna spelproblem. I Sverige uppger cirka 8 procent av befolkningen 16-84 år, 600 000…
-
Fjorton nya ämnen klassas som narkotika eller hälsofarlig vara
PubliceratFrån och med den 12 november klassificeras ytterligare fem ämnen som narkotika och nio ämnen som hälsofarlig vara.
-
Mycket att vinna för arbetsgivare som förebygger spelproblem
PubliceratAtt ha spelproblem kan orsaka stress, ångest eller depression som i sin tur kan leda till frånvaro, sämre arbetsprestation och ibland brottslighet. För att underlätta för arbetsgivare och kollegor att…
-
Jämlikhet i hälsa på årets Drogfokus
PubliceratDen 17–18 oktober hålls den nationella konferensen Drogfokus i Uppsala. Under konferensen presenterar Folkhälsomyndigheten bland annat ny statistik om kommunernas ökade stöd för ett rökfritt Sverige…
-
Förslag till säkerhetsmärkning av tobaksvaror
PubliceratEnligt EU-direktiv ska cigaretter och rulltobak från och med den 20 maj 2019 vara försedda med en säkerhetsmärkning som inte kan manipuleras. Syftet är att underlätta kontroll om tobaksvarorna är äkta…
-
Utlysning av projektbidrag från EU:s hälsoprogram
PubliceratMyndigheter, universitet, icke-statliga organisationer med flera kan nu söka projektbidrag från EU:s hälsoprogram 2014-2020. Sista ansökningsdag är 13 september 2018.
-
Elva nya ämnen klassas som narkotika eller hälsofarlig vara
PubliceratFrån och med den 26 juni klassificeras ytterligare fem ämnen som narkotika och sex ämnen som hälsofarlig vara.
-
Nya psykoaktiva substanser en utmaning för EU
PubliceratUnder 2016 upptäcktes ett 50-tal nya psykoaktiva substanser i Europa, och tillgången till droger är överlag stor. Det visar en ny rapport. - Särskilt oroande är förekomsten av fentanylanaloger som i…
-
Varningssystem ska förebygga narkotikadödlighet
PubliceratFolkhälsomyndigheten föreslår att ett varningssystem inrättas för att förebygga narkotikadödlighet. Syftet är att kunna upptäcka substanser eller förändrade missbruksmönster som kan orsaka en plötslig…
-
Tobaksfria dagen 31 maj – ”Tobaken förstör hjärtan”
PubliceratOmkring 1,5 miljon av Sveriges befolkning använder tobak dagligen. Idag vet man att varannan person som röker dör i förtid och att snus är skadligt för hälsan. Rökning är en av de största riskfaktorerna…
-
Folkhälsomyndigheten agerar mot cigaretter med smak
PubliceratEn viss typ av smaksatta cigaretter lanseras åter på den svenska marknaden, trots att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd säger att produkten inte är tillåten. Därför inleder myndigheten…
-
Intresseanmälan för uppdragsforskning inom ANDT-området
PubliceratFolkhälsomyndigheten tar nu initiativ för att stödja uppdragsforskning inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet. Intresseanmälan kan göras för två olika uppdrag som gäller skolan respektive…
-
Sök projektbidrag för ANDT-arbete
PubliceratDen som vill utveckla eller tillämpa hälsofrämjande eller förebyggande metoder och arbetssätt inom alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) kan nu söka projektbidrag för 2019. Sista ansökningsdag…
Observera
Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.
Filtrera nyheter
Ämnesområde
- All (ta bort valt filter)
- Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) (ta bort valt filter) (26)
- Beredskap (4)
- Hälsa och sexualitet (5)
- Hälsoskydd och miljöhälsa (5)
- Livsvillkor och levnadsvanor (10)
- Mikrobiologi och laboratorieanalyser (4)
- Psykisk hälsa och suicidprevention (5)
- Smittskydd och sjukdomar (6)
- Statistik och undersökningar (6)
- Tillsyn och tillsynsvägledning (6)
- Övergripande folkhälsa (7)