2018
-
Infektionssjukdomar drabbar ojämlikt
PubliceratTrots att Sverige är ett rikt land med i princip fri tillgång till utbildning och sjukvård finns det skillnader i vilka som drabbas av infektionssjukdomar. Detta visar en studie utförd vid Folkhälsomyndigheten.
-
Så mår Sveriges befolkning – ny statistik om folkhälsan 2018
PubliceratDe allra flesta i Sverige upplever att de har en god hälsa. Samtidigt verkar den positiva utveckling som pågått sedan år 2004 ha avstannat och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Högst andel…
-
Säsongen för vinterkräksjuka är igång
PubliceratAntalet sökningar om vinterkräksjuka på 1177 Vårdguiden är nu så många att de markerar att säsongen är igång. De närmaste veckorna kan man därför förvänta sig en ökning av antalet smittade, både i samhället…
-
Anslutningen till barnvaccinationsprogrammet fortsatt hög
Publicerat97 procent av alla barn födda 2015 är vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Det visar den senaste statistiken från barnavårdscentralerna. Under de senaste tio åren har vaccinationstäckningen…
-
Minskning av Clostridioides difficile i Sverige
PubliceratDe senaste fem åren har förekomsten av tarmbakterien Clostridioides difficile minskat med 22 procent i Sverige. Det visar en sammanfattning som Folkhälsomyndigheten gjort. Clostridioides difficile kan…
-
Utlysning av projektbidrag från EU:s hälsoprogram
PubliceratMyndigheter, universitet, icke-statliga organisationer med flera kan nu söka projektbidrag från EU:s hälsoprogram 2014-2020. Sista ansökningsdag är 13 september 2018.
-
Visualisera data med grafik från miljöhälsoenkäten
PubliceratI webbverktyget Folkhälsostudio kan du själv ta fram lättillgänglig grafik som visar statistik kring olika miljöfaktorers betydelse för hälsan. Statistiken baseras på befolkningens enkätsvar om miljörelaterade…
-
De flesta tonåringar nöjda med livet
PubliceratTrots att många tonåringar har återkommande psykosomatiska besvär, uppger de allra flesta att de är tillfreds med livet. Det visar nya resultat från Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor…
-
Ökad kartläggning av antibiotikaresistensen i Sverige
PubliceratNu börjar Folkhälsomyndigheten att publicera både nationella och regionala rapporter årligen om antibiotikaresistensens hos viktiga sjukdomsframkallande bakterier i Sverige. De första gäller stafylokocker…
-
Smittsamma sjukdomar i Sverige 2017 – årsrapporter
PubliceratUnder 2017 fortsatte den minskande trenden för de flesta anmälningspliktiga sjukdomar, till exempel tuberkulos och hepatit B. Undantag är den snabba ökningen av gonorré och det nu avslutade utbrottet…
-
Brister i skolan kan förklara ökande psykisk ohälsa
PubliceratBrister i skolans funktion har bidragit till ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga i Sverige. Förändringar på arbetsmarknaden har troligen också påverkat. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
-
Åtta av tio flickor vaccinerade mot HPV
PubliceratNästan åtta av tio flickor är vaccinerade mot HPV, humant papillomvirus. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik för flickor som är födda år 2004 och 2005, och som har fått minst en dos vaccin.
-
Fortsatt minskning av tuberkulos
PubliceratUnder 2017 minskade antalet rapporterade fall av tuberkulos i Sverige med 27 procent jämfört med 2016. Även antalet smittade i landet minskade, visar den statistik som Folkhälsomyndigheten har sammanställt.
-
Skillnader i hälsa påverkar samhällets utveckling
Publicerat | PressmeddelandeFolkhälsan i Sverige är god i ett internationellt perspektiv och utvecklas positivt för de allra flesta. Men på vissa områden går utvecklingen åt fel håll, och skillnader mellan personer med olika utbildningsnivå…
-
Folkhälsomyndigheten om hälsomyter på Källkritikens dag
PubliceratDen 13 mars anordnas Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm. Från Folkhälsomyndigheten deltar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i ett samtal kring hälsomyter.
Observera
Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.
Filtrera nyheter
Ämnesområde
- All (ta bort valt filter)
- Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) (6)
- Beredskap (5)
- Hälsa och sexualitet (5)
- Hälsoskydd och miljöhälsa (5)
- Livsvillkor och levnadsvanor (9)
- Mikrobiologi och laboratorieanalyser (8)
- Psykisk hälsa och suicidprevention (4)
- Smittskydd och sjukdomar (16)
- Statistik och undersökningar (ta bort valt filter) (21)
- Tillsyn och tillsynsvägledning (3)
- Övergripande folkhälsa (7)