Varning för falska filmer
LyssnaBedragare utnyttjar Folkhälsomyndigheten och tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell för att lura folk att köpa olika produkter, via Facebook. Filmerna är falska, och har polisanmälts.
På Facebook finns falska filmer, där det låter och ser ut som att Anders Tegnell medverkar, med Folkhälsomyndighetens logotyp i bakgrunden. Filmerna gör reklam för exempelvis olika preparat, förmodligen också falska, som sägs hjälpa vid diabetes eller astma.
– Det känns hemskt tråkigt att mitt och myndighetens namn utnyttjas på det här viset, och att bedragare försöker sko sig på utsatta människor som vill ha hjälp med sina hälsoproblem, säger Anders Tegnell, senior rådgivare och tidigare statsepidemiolog.
Företrädare för Folkhälsomyndigheten gör aldrig reklam för enskilda produkter eller preparat i sin tjänsteutövning. Det går helt emot den statliga värdegrunden, och andra regleringar för hur tjänstepersoner i staten får agera.
Folkhälsomyndigheten har polisanmält bedrägerierna, och kontaktat företaget Meta, som äger Facebook, med en rättslig begäran om borttagning av de falska filmerna.
Fenomenet med falska videor är känt som så kallad deep fake; en typ av manipulering av bild och ljud där bedragare använder artificiell intelligens (AI) för att skapa realistiska, men falska, representationer av människor som säger saker som de aldrig har sagt i verkligheten. Tekniken kan användas för att placera en persons ansikte på en annan persons kropp i en video, och synka läpprörelserna med en röst som låter autentisk.
Det är bra att känna till att tekniken för att skapa realistiska falska filmer finns. Även andra kända personer används i bedrägeriförsök.