Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.
Sjukdomsinformation om hepatit E
Hepatit E orsakas av ett virus som kan ge upphov till gulsot. Viruset sprids främst via förorenat vatten och livsmedel. Sjukdomen är vanlig i hela världen, men större utbrott har hittills endast rapporterats från låginkomstländer. I Sverige rapporteras årligen 20–40 fall, majoriteten smittade inom landet.
Sidans information
Vad orsakar hepatit E och hur sprids sjukdomen?
Hepatit E orsakas av ett virus som utsöndras med avföring och sprids främst via förorenat vatten eller förorenade livsmedel, till exempel otillräckligt tillagat fläskkött.
Hepatit E kan infektera både människor och djur. Viruset har framför allt isolerats från gris, men även från andra arter som vildsvin och hjortdjur.
Symtom och behandling
Tiden från smittotillfället till insjuknande (inkubationstiden) är vanligtvis två till nio veckor.
Hepatit E kan ge typiska symtom på gulsot såsom gulfärgning av hud och ögonvitor, feber, nedsatt aptit samt svullnad och ömhet över levern. Symtomens allvarlighetsgrad varierar från milda till måttliga eller svåra.
Den variant av hepatit E-virus som förekommer i Sverige och Europa kan infektera vem som helst, men orsakar oftast inga symtom. Personer med nedsatt leverfunktion, alkoholmissbruk eller kraftigt nedsatt immunförsvar löper dock en ökad risk att utveckla symtom vid infektion.
Liksom hepatit A är sjukdomen oftast godartad och går över av sig själv, med undantag för vissa personer med nedsatt immunförsvar där infektionen kan bli kronisk. Dödligheten är generellt låg. Det är oklart hur lång tid immunitet kvarstår efter en genomgången infektion.
Etablerad behandling saknas, vården inriktas vanligen på att behandla patientens symtom.
Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik
Hepatit E övervakas av Folkhälsomyndigheten genom smittskyddsanmälningar, omvärldsbevakning samt sjukdomsspecifik övervakning.
Sjukdomen kan diagnostiseras på vissa av landets mikrobiologiska laboratorier. Analys utförs inte vid Folkhälsomyndigheten.
Analyser vid Sveriges kliniska mikrobiologiska laboratorier
Förebyggande åtgärder
Hepatit E kan inte förebyggas genom vaccination eller med gammaglobulin. Eftersom sjukdomen sprids via vatten och livsmedel, är det viktigt med god hygien, särskilt vid hantering och tillagning av fläsk- och viltkött.
Anmälan och åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Hepatit E klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Hepatit E är även en smittspårningspliktig sjukdom. Det är viktigt att identifiera och förstå smittvägarna för att kunna förebygga och begränsa spridningen av infektionen. Misstänkta inhemska vatten- eller livsmedelsburna utbrott ska anmälas till miljökontoret eller motsvarande instans i kommunen.