Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.
Sjukdomsinformation om enterohemorragisk E. coli-infektion
Ehec-infektion är en tarminfektion som sprids via förorenad mat, vatten eller kontakt med djur. Sjukdomen förekommer över hela världen och drabbar oftast små barn. Den kan orsaka allt från mild diarré till mer allvarliga symtom med påverkan på njurarna. Infektionen kallas även stec- eller vtec-infektion.
Vad orsakar ehec-infektion och hur sprids sjukdomen?
Enterohemorragisk E. coli-infektion (Ehec) är en typ av Escherichia coli-bakterie (E. coli) som produc erar ett giftigt ämne som heter shigatoxin (stx). Toxinet orsakar många av sjukdomssymtomen. Shigatoxin 1 (stx1) ger vanligtvis mildare symtom medan shigatoxin 2 (stx2) kan orsaka allvarligare sjukdom. Det finns flera olika serotyper (varianter) av bakterien. De vanligaste serotyperna som orsakar sjukdom hos människor är O157:H7 och O26:H11 som båda bär på stx2.
Ehec är en zoonos, det betyder att bakterien kan spridas mellan djur och människor. Idisslare, framför allt nötkreatur, är den främsta reservoaren för ehec. Djuren bär på bakterierna utan att själva bli sjuka och bakterierna sprids med djurens avföring till omgivningen.
Människor kan smittas genom att äta eller dricka förorenade livsmedel. Riskprodukter är till exempel rått eller otillräckligt upphettat kött av nöt och får, dåligt sköljda grönsaker och opastöriserad mjölk.
Smittan kan även spridas genom direktkontakt med djur som bär på bakterien, kontakt med djurens gödsel eller genom bad i förorenat vatten. Direkt eller indirekt smittöverföring mellan människor förekommer också, särskilt vid bristande handhygien, till exempel i hushåll, förskolor eller vårdmiljöer.
Symtom och behandling
En ehec-infektion börjar ofta med ont i magen, magkramper och diarré. Illamående, kräkningar och feber kan förekomma. Efter två till tre dygn kan diarrén bli blodblandad. För de flesta går infektionen över av sig själv inom en vecka.
I vissa fall kan ett allvarligt tillstånd som kallas hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) utvecklas. Det inträder vanligtvis inom 1–2 veckor efter debuten av tarmsymtomen och kan drabba individer i alla åldrar, men är vanligast hos barn under 5 år. Symtom på HUS kan vara uttalad trötthet och påverkat allmäntillstånd, blekhet, illamående och kräkningar, gulsot och minskad urinmängd. HUS kan leda till akut njursvikt och neurologiska symtom i allvarliga fall. Tillståndet kräver sjukhusvård, ofta intensivvård och dialys. Dödsfall förekommer men det är ovanligt. Det är främst ehec-bakterier som bär stx2 som orsakar HUS. Under de senaste åren har mellan 2 till 5 procent av ehec-fallen rapporterade i Sverige utvecklat HUS.
Behandling av ehec-infektion (utan HUS) inriktas på att lindra symtomen genom till exempel vätskeersättning. Antibiotikabehandling rekommenderas vanligtvis inte vid infektion med ehec eftersom det kan öka risken för utveckling av HUS.
Människor kan bära på ehec utan att själva bli sjuka, så kallat asymtomatiskt bärarskap.
Epidemiologisk och mikrobiologisk övervakning
Infektion med ehec övervakas av Folkhälsomyndigheten genom smittskyddsanmälningar, omvärldsbevakning samt sjukdomsspecifik övervakning.
Mikrobiologisk övervakning utförs vid Folkhälsomyndighetens laboratorium genom insamling av bakterieisolat och molekylär typning av dessa med hjälp av helgenomsekvensering.
Enterohemorragisk E. coli (Molekylär typning)
Förebyggande åtgärder
För att minska risken att bli sjuk är det viktigt med god hand- och livsmedelshygien. Händerna bör tvättas noggrant med tvål och vatten efter toalettbesök, före matlagning och måltider och efter kontakt med jord eller djur. Vid bekräftade fall av ehec är det extra viktigt att upprätthålla en god hygien för att förhindra smittspridning mellan personer.
Vid matlagning är det viktigt att hantera rått kött och grönsaker separat. Det är också viktigt att diska skärbrädor och ytor som varit i kontakt med rått kött eller köttsaft noggrant. Malt kött och färs ska genomstekas helt och inte smakas av innan dess. Skölj frukt och grönsaker noga. Undvik att dricka opastöriserad mjölk. Bakterien dör vid ungefär 70 grader men överlever frysning.
Undvik att bada i sjöar eller vattendrag i närheten av betande djur, särskilt nötkreatur och får. Vattnet kan vara förorenat av djurens gödsel och kan sprida smittan till den som badar i vattnet. Vid besök på en bondgård är det viktigt att tvätta händerna efter kontakt med djuren och före intag av mat.
Anmälan och åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Exempel på tidigare utbrott
Under sommaren 2018 inträffade ett av Sveriges största utbrott med ehec O157:H7, klad 8, en typ som är känd för att kunna orsaka allvarlig sjukdom. Totalt hade 116 personer mikrobiologisk eller epidemiologisk koppling till utbrottet, varav 14 utvecklade HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom). Det som först verkade vara lokala utbrott vid pizzerior och badplatser visade sig vara mikrobiologiskt sammankopplat. Sallad misstänktes som smittkälla vid restaurangutbrotten, men någon säker källa kunde aldrig fastställas. Eftersom fall rapporterades från flera delar av landet, tydde mycket på att smittan spreds via ett livsmedel med bred distribution.
Ehec O157 (Sverige, juli-september 2018)
Under 2011 inträffade ett stort utbrott av ehec i norra Tyskland, orsakat av den ovanliga stammen O104:H4. Utbrottet påverkade flera europeiska länder, däribland Sverige. I Tyskland rapporterades över 4 000 fall, varav närmare 800 utvecklade HUS och över 50 personer avled. I Sverige insjuknade ett 50-tal personer som nyligen besökt Tyskland, omkring en tredjedel av dessa utvecklade HUS och ett dödsfall rapporterades. Alla svenska fall var vuxna, vilket är ovanligt vid utbrott med ehec, majoriteten var kvinnor. Smittkällan spårades till groddar odlade från bockhornsklöverfrön, som hade importerats från Egypten.
Ett stort ehec-utbrott inträffade i södra Sverige år 2005 med totalt 135 rapporterade fall, varav 11 utvecklade HUS. En omfattande utredning pekade ut isbergssallad som trolig smittkälla. Salladen hade bevattnats med vatten som visade sig innehålla shigatoxin. Ehec O157:H7 isolerades från gödsel från nötkreatur på en gård uppströms bevattningskanalen. Genetisk typning visade att bakteriestammen i gödseln var identisk med den som hittades hos de smittade personerna. Salladen drogs tillbaka från marknaden och utbrottet kunde därmed stoppas.
Läs mer
- Enterohemorragisk E. coli-infektion – sjukdomsstatistik
- Mikrobiellt övervakningsprogram för enterohemorragisk E. coli infektion (EHEC)
- Smittskyddsblad (slf.se)
- Ehec (livsmedelsverket.se)
- Enterohemorragisk E.coli (ehec) (sva.se)
- Ehec – undvik smitta vid gårdsbesök (jordbruksverket.se)
- Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) (ecdc.europa.eu)