Sjukdomsinformation
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.
Sjukdomen orsakas av ett bakteriegift (toxin) som bildats i felaktigt förvarad eller tillredd fisk av familjerna Scombroidae och Scomberesocidae (makrill, tonfisk, bonito). Sjukdomssymtomen liknar dem man ser vid histaminfrisättning i kroppen. Annan benämning: Scombrotoxisk fiskförgiftning.
Detta är en förgiftning, inte en infektion.
Fiskköttet blir toxiskt på grund av felaktig förvaring/tillredning, sannolikt genom bakterietillväxt. Troligen kan flera olika bakterier vara inblandade.
Man kan bli sjuk främst genom att man äter förgiftat fiskkött (makrill, tonfisk, bonito). Histaminförgiftning har dock även rapporterats efter förtäring av andra livsmedel med höga halter av histamin, till exempel vissa hårda ostar.
Inkubationstiden är mycket kort, 15–60 minuter.
Strax efter förtäringen av det toxininnehållande livsmedlet kan man drabbas av:
Symtomen är, om än obehagliga och ofta skrämmande, ganska ofarliga och går vanligen över inom några timmar och lämnar inga bestående men. Någon behandling behövs i regel inte. Diagnosen ställs vanligtvis på den kliniska bilden och kan verifieras genom snabb provtagning av livsmedlet.
Adekvat kylförvaring av fisk och korrekt hantering vid tillredningen förebygger förgiftningen.
Histaminförgiftning är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Om förgiftningen uppstått vid yrkesmässig hantering av fisken (till exempel vid förtäring på restaurang) ska den enligt livsmedelslagen anmälas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen. Anmälan bör också ske till smittskyddsläkaren i landstinget.
Sådan underrättelse bör ske skyndsamt, eftersom det är angeläget att förgiftade livsmedel identifieras, helst provtas samt destrueras. Förgiftningstillbud bör utredas med stor omsorg för att eventuellt felaktiga hanteringsrutiner ska kunna rättas till.
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.