Sjukdomsinformation
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.
Vinterkräksjuka (magsjuka) orsakas av calicivirus som ger upphov till återkommande epidemier i samhället, framförallt under vinterhalvåret. Viruset sprids via kontakt med smittade personer eller genom förorenade livsmedel och vatten.
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. I gruppen humana calicivirus ingår noro- och sapovirus. Inom både noro- och sapovirus finns flera genogrupper som i sin tur består av ett antal genotyper. De kan, liksom andra virus, överleva men inte föröka sig utanför den levande organismen.
Calicivirus finns i hela världen och förekommer ofta i utbrott. Viruset utsöndras i mycket stora mängder, främst i avföringen, och det kan spridas på olika sätt:
Viruset har vid utbrott visat sig vara mycket smittsamt och kan drabba personer i alla åldrar. Smittsamheten är som störst under perioden när personen har symtom, men personer kan vara smittsamma även efter tillfrisknandet. Långtidsbärare av calicivirus är känt.
De vanligaste symtomen är illamående, kräkningar, diarré, ont i magen, huvudvärk, ont i kroppen och feber. Sjukdomen går över av sig själv inom några dygn. Eftersom en genomgången infektion bara ger ett kortvarigt skydd kan man drabbas av vinterkräksjuka flera gånger under kort tid.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person blivit smittad till att personen får symtom, är vanligtvis 12–48 timmar.
Specifik behandling saknas, vården inriktas i stället på att behandla patientens symtom. Ibland kan vätskebehandling behöva ges.
Vinterkräksjuka – calicivirus (1177.se)
Sjukdomen övervakas av Folkhälsomyndigheten genom omvärldsbevakning och sjukdomsspecifik övervakning. Sjukdomen kan diagnostiseras på landets mikrobiologiska laboratorier. Analys utförs därför inte regelmässigt vid Folkhälsomyndigheten.
Allmän god hygien och bra livsmedelshygien är viktigt. Det räcker inte att använda handdesinfektionsmedel (såsom handsprit eller motsvarande) för att hindra spridning av calicivirus. Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig.
Vård- och omsorgsverksamheter och livsmedelsföretag behöver ha hygienrutiner för att förebygga smittspridning. Korrekta städrutiner under och efter utbrott är viktiga för att minimera smittspridning. Sjuka personer bör inte laga mat åt andra under akut sjukdom. För personal som arbetar med livsmedel finns särskild lagstiftning.
Den som har haft vinterkräksjuka behöver vara pigg och ha tillfrisknat innan återgång till arbete eller skola. Det brukar ta minst ett par dagar efter sista dagen med symtom.
Det finns inget tillgängligt vaccin.
Vinterkräksjuka är inte anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Anmälan ska dock göras om sjukdomen har fått en anmärkningsvärd utbredning inom ett område eller uppträder i en elakartad form (2 kap. 5 § smittskyddslagen). Vid misstänkta utbrott ska detta alltid rapporteras till smittskyddsläkaren i regionen och vid livsmedelssmitta även till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.