Samhällsförändringar och övervikt och obesitas
Här kan du läsa om olika samhällsförändringar sedan 1980-talet som troligen har haft betydelse för utvecklingen av övervikt och obesitas (tidigare kallat fetma).
Övervikt och obesitas ökar i stort sett alla grupper, vilket talar för att det är breda samhälleliga och strukturella faktorer som ligger bakom ökningen. Det vill säga ökningen sammanfaller med förändringar i människors fysiska och sociala miljö och i samhället i stort.
Figur 1 visar några exempel på samtidiga händelser och insatser i samhället som kan ha påverkat förutsättningarna för människors konsumtion av mat och fysisk aktivitet och utveckling av övervikt och obesitas.
Figur 1. Utvecklingen av övervikt och obesitas (fetma) mellan 1980 och 2020 i relation till olika händelser och åtgärder.

Källa: Uppgifterna om övervikt och obesitas (fetma) kommer från Statistiska centralbyråns undersökningar om levnadsförhållanden (ULF), 16–84 år.
Övervikt och obesitas ökade 1980–2020
Övervikt och obesitas har ökat i etapper sedan 1980 (figur 1). Den kraftiga ökningen på 1990-talet följdes av något som kan likna en platå i början på 2000-talet för att följas av ytterligare en kraftig ökning. Övervikt är idag 1,5 gånger vanligare, medan obesitas är 3 gånger vanligare.
- Övervikt ökade från 26 procent till 36 procent.
- Obesitas ökade från 5 procent till 14 procent.
Reformer och händelser 1980–2000
Följande reformer och händelser redovisas i figur 1 i relation till utvecklingen av övervikt och obesitas under perioden.
- Bilismen, mediekonsumtionen och mekanisering av produktionen ökade.
- Marknadsanpassning av livsmedels- och jordbrukssektorn.
- Prissänkningar på livsmedel.
- Försäljning av nötkött, pommes frites och läsk ökade.
- Utveckling av hel- och halvfabrikat.
- Portionsstorlekarna blev större.
- EU-inträde 1995 med efterföljande jordbruksreformer och importen av livsmedel ökade.
- Livsmedelsmomsen sänktes 1996 från 21 till 12 procent.
- Användningen av datorer och internet i hushållen ökade.
- Cyklandet minskade.
Reformer och händelser 2000–2020
Följande reformer och händelser redovisas i figur 1 i relation till utvecklingen av övervikt och obesitas under perioden.
- Smarta telefoner och plattor och dataspelsbranschen växte.
- Cafébranschen växte.
- Försäljningen av sötsaker och sötad dryck ökade.
- Restaurangmomsen sänktes 2012 från 25 till 12 procent.
- Prissänkningar inom restaurangbranschen följde och uteätandet ökade.
- E-handel, digital marknadsföring och produktplacering av mat till exempel i sociala medier ökade.
Åtgärder som införts 1980–2020
Under perioden 1980–2020 har samhället vidtagit vissa åtgärder för att främja en hälsosam konsumtion av mat och ökad fysisk aktivitet för att förebygga ohälsa, men det verkar inte ha haft någon effekt på övervikt och obesitas. Exempel på åtgärder är:
- Nyckelhålet, flera versioner sedan 1989, senaste 2021
- Förbud mot TV- och radioreklam riktat till barn under 12 år, 1991
- Nationella kostråd, flera versioner, senaste 2025
- Lag om näringsriktiga måltider i skolan, 2011
- Inrättande av Kompetenscentrum för offentliga måltider vid Livsmedelsverket, 2011
- Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor, 2011 och flera versioner, 2025
- Kunskapsstödet Mer rörelse i skolan, 2019
- Nationella riktlinjer för offentliga måltider, 2016–2021
- Stödstruktur för det statliga folkhälsoarbetet, 2021
- Svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande, 2021