Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter överlämnat ett förslag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen.
Psykisk hälsa och suicidprevention
LyssnaDe flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär. Här kan du läsa mer om statistik kring psykisk hälsa och suicid, vårt uppdrag och vad vi gör, främjande och förebyggande arbete, vad psykisk hälsa är och stigmatisering.

-
Vad är psykisk hälsa?
Psykisk hälsa används ofta som ett övergripande begrepp som omfattar god psykisk hälsa, välbefinnande, psykisk ohälsa, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.
-
Vad påverkar vår psykiska hälsa?
Faktorer på samhällsnivå, i vår nära omgivning, och individuella faktorer påverkar den psykiska hälsan.
-
Vad gör vi och andra?
Vi följer utvecklingen och bidrar med kunskap om hur samhället kan främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid.
-
Främja och förebygga
Information om vad hälsofrämjande och förebyggande arbete kan innebära, förslag på konkreta insatser och stöd för planering och genomförande.
-
Suicidprevention
Här samlar vi kunskap om suicid och suicidförebyggande arbete. Här kan du som arbetar med att förebygga självmord hitta kunskap och statistik om suicid.
-
Statistik
Statistik om psykisk hälsa, t.ex. psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa i form av ängslan, oro, ångest, stress, sömnbesvär och depression.
-
Minska stigma
Stigmatisering beror på okunskap och fördomar vilket ytterst leder till nedvärderande attityder och diskriminering.
-
Publicerat
Publikationer inom psykisk hälsa och suicidprevention som vi publicerat de senaste åren.
Utvalt innehåll

Det handlar om livet

dinpsykiskahälsa.se
På vår webbplats Din psykiska hälsa kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.

Vi söker forskare till expertgrupp
Vill du vara en del av vår expertgrupp till ett regeringsuppdrag om sambanden mellan digital medieanvändning och hälsa bland barn och unga?
Nyheter
-
Suicidpreventiva dagen: Nytt kunskapsmaterial ska stärka stödet till efterlevande
Publicerad:I samband med suicidpreventiva dagen den 10 september lanserar Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen nytt kunskapsmaterial om stöd till efterlevande vid suicid. I en bred informationsinsats lyfts även vikten av att stödja den som mår dåligt.
-
Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention, som nu överlämnas till regeringen. Den ska fungera som en gemensam plattform för hela samhällets arbete inom området de kommande tio åren, och stärka arbetet för en god psykisk hälsa i befolkningen.
-
Ökad risk för suicidförsök bland unga hbtq-personer
Publicerad:Unga hbtq-personer har en ökad risk för suicidförsök jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. En skyddande skolmiljö och stöd från familj och vänner är viktiga skyddsfaktorer för att minska suicidförsök.
Publikationer
-
Stöd till efterlevande vid suicid – Samlad kunskap för yrkesverksamma
Publicerad:Rapporten ger grundläggande kunskap om hur suicid kan påverka efterlevande och om deras olika behov av stöd. Vidare beskriver vi olika roller när det gäller stöd till efterlevande vid suicid. Materialet syftar till att ge en överblick över området och innehåller länkar som kan vara användbara, både i ett strategiskt utvecklingsarbete och i mötet med efterlevande.
-
Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Slutredovisning av regeringsuppdrag 2023
Publicerad:Förslaget bygger på analyser och underlag som myndigheter, organisationer och föreningar har lämnat, breda dialoger med många aktörer verksamma inom området, till exempel representanter från kommuner och regioner samt vägledande principer för arbetet inom området som pekats ut i internationella styrdokument.