För dig som arbetar med att förebygga spelproblem. Här finns kunskap om spelproblem och vägledning kring hur problemen kan förebyggas.
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)
LyssnaVi arbetar med alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa. Jämlikhetsperspektivet är centralt eftersom användningen och skadorna av ANDTS skiljer sig åt mellan olika grupper i befolkningen.

-
Förebyggande arbete
Det går att förebygga ohälsa kopplat till ANDTS. Här hittar du kunskap och verktyg för ett ANDTS-förebyggande arbete.
-
Utveckling, användning och ohälsa
Här kan du läsa om utvecklingen av ANDTS-användningen och den ANDTS-relaterade ohälsan.
-
Regler för tillverkning, handel och hantering
Regler för att tillverka, importera eller hantera alkohol, hälsofarliga varor, elektroniska cigaretter, tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Tillsynsvägledning
Råd, stöd och tolkningshjälp för att hjälpa dig som handläggare att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt.
-
Publikationer
Publikationer inom alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Lagar och regler
Bestämmelser samt vägledande rättspraxis inom våra ansvarsområden om alkohol, narkotika, hälsofarliga varor, dopning, tobak och liknande produkter samt spel om pengar.
-
Frågor och svar
Vanliga frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
-
Vårt arbete inom ANDTS
Vi arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa som orsakas av ANDTS. Här kan du läsa om vad vårt ANDTS-arbete består av.
Utvalt innehåll

spelprevention.se – ett kunskapsstöd

Tillsyn och marknadskontroll 2023
Folkhälsomyndigheten upprättar årligen en tillsynsplan och ett program för marknadskontroll.

Utbildningsinsats om alkohollagen
Tolkningsstöd om alkohollagens bestämmelser om servering av alkohol och alkoholdrycksliknande preparat till dig som arbetar inom alkoholområdet i kommunen.
Nyheter
-
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat information om risker med alkoholkonsumtion
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har uppdaterat informationen om risker med alkoholkonsumtion, och tagit fram frågor och svar riktat till personal som arbetar inom myndigheter, kommuner, regioner samt till övriga aktörer som arbetar förebyggande.
-
Utökad reglering av tobaks- och nikotinprodukter behövs för att skydda barn och unga
Publicerad:Att använda tobaks- och nikotinprodukter är fortsatt vanligt både bland män och kvinnor i Sverige. Bland unga ökar användningen av e-cigaretter och nikotinsnus. För att skydda unga personer från beroende och hälsorisker behövs en mer likvärdig lagreglering av tobaks- och nikotinprodukter, anser Folkhälsomyndigheten.
-
Fler varianter av droger i Europa ökar risken för ohälsa
Publicerad:Tillgängligheten till narkotika är fortsatt hög i Europa, samtidigt som den illegala tillverkningen växer. Enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA ökar varianterna av de syntetiska drogerna, vilket kan innebära stora hälsorisker. Även riskerna med den ökande användningen av lustgas som berusningsmedel lyfts.
Publikationer
-
En guide för yrkesverksamma om vetenskapligt baserad ANDTS-prevention – En svensk version av European Prevention Curriculum (EUPC)
Publicerad:Kunskapsstödet innehåller kunskap, internationella riktlinjer och hur man arbetar evidensbaserat och etiskt med substansanvändning i praktiken. Guiden riktar sig framför allt till samordnare men även till andra yrkesverksamma inom det hälsofrämjande och ANDTS-förebyggande området.
-
Kunskap om tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar – Återredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Rapporten innehåller en sammanställning av befintlig kunskap om tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar i form av brukets omfattning, hälsorisker, sjukdomsbörda och dödlighet samt samhällskostnader. Skadeverkningarna beskrivs i relation till varandra utifrån vetenskaplig grund.