Rapporten ger en sammantagen bild av narkotikasituationen i Sverige och innehåller bland annat data om bruk, beslag, brott, vård och dödsfall.
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)
LyssnaAtt förebygga användning och skador av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS) är viktigt för en god och jämlik folkhälsa. Här kan du som arbetar med ANDTS hitta underlag för ditt arbete.

-
Förebyggande arbete
Kunskap och verktyg för ett ANDTS-förebyggande arbete.
-
ANDTS-användning och ohälsa
Här kan du läsa om utvecklingen av ANDTS-användningen och den ANDTS-relaterade ohälsan.
-
Regler för tillverkning, handel och hantering
Regler för att tillverka, importera eller hantera alkohol, hälsofarliga varor, elektroniska cigaretter, tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Tillsynsvägledning inom ANDTS
Råd, stöd och tolkningshjälp för att hjälpa dig som handläggare att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt.
-
Publikationer
Publikationer inom alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Lagstiftning inom ANDTS
Bestämmelser samt vägledande rättspraxis inom våra ansvarsområden om alkohol, narkotika, hälsofarliga varor, dopning, tobak och liknande produkter samt spel om pengar.
-
Frågor och svar
Vanliga frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
-
Det här gör vi inom ANDTS
Vi arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa som orsakas av ANDTS. Här kan du läsa om vad vårt ANDTS-arbete består av.
Utvalt innehåll

Narkotikasituationen 2024

Ny vägledning om rökfria utomhusmiljöer
Arbetar du med tillsyn av rökfria utomhusmiljöer? Vår nya vägledning ger dig praktisk hjälp.

Kokainanvändning i Sverige
Rapporten sammanfattar kunskap om kokainsituationen i Sverige utifrån förekomst och tillgänglighet, skador, användningsmönster, hälsoeffekter och insatser.
Nyheter
-
Fortsatt minskning av narkotikarelaterade dödsfall
Publicerad:Användningen av narkotika i Sverige ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Samtidigt fortsätter de narkotikarelaterade dödsfallen att minska. Sedan år 2015 är den totala minskningen 30 procent.
-
Förslag att kratom klassificeras som narkotika
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera växten kratom som narkotika. Kratom innehåller den narkotikaklassificerade substansen mitragynin, som innebär hälsorisker och kan orsaka dödsfall.
-
Drygt fem procent av befolkningen röker cigaretter dagligen
Publicerad:I Sverige har rökningen minskat stadigt under lång tid, men fortfarande är det 5,4 procent i befolkningen som röker dagligen och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar också att användningen av e-cigaretter och nikotinsnus ökar och är vanligast bland unga 16–29 år.
Publikationer
-
Rökförbud på inhägnade idrottsplatser
Publicerad:I informationsbladet berättar vi bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Rökförbud på lekplatser
Publicerad:Informationsbladet berättar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra. Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna och kan dela ut och använda informationsbladen i sin kontakt med de ansvariga och andra berörda.