Fryst majs trolig smittkälla i europeiskt utbrott av listeria

Publicerat

Det är troligtvis fryst majs som har orsakat ett utbrott av listeria i fem EU-länder som började 2015. Sverige är ett av de berörda länderna. Den frysta majsen har packats i Polen och odlats och bearbetats i Ungern.

Det konstaterar den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA och smittskyddsmyndigheten ECDC i en gemensam bedömning där Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har medverkat.

Utbrottet omfattar totalt 32 fall från fem europeiska länder. I Sverige har sex fall mellan 2016 och 2017 kunnat kopplas till utbrottet. Det senaste fallet insjuknade i december 2017. Samtliga var över 70 år. Kopplingen mellan länderna har kunnat göras i och med ett europeiskt samarbete där man jämför listeriabakteriernas arvsmassor. På så vis har man kunnat kartlägga vilka fall och livsmedel som hör ihop och gemensamt ringat in smittkällan.

Äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar är de som i första hand riskerar att bli sjuka av listeriabakterier.

Läs mer

Information från European Food and Safety Authority

Sjukdomsinformation om listeria

Kategori: Nyhet

Kontakt

Cecilia Jernberg
Tfn: 010-205 24 29

Kontakt

Lena Sundqvist
Tfn: 010-205 24 78

Kontakt

E-post till Publikationstjänst
Beställningar, allmänna frågor om material, leveranser och fakturafrågor.

Dela med e-post

Gå till toppen av sidan