Samordningen av folkhälsopolitiken
LyssnaSverige har ett folkhälsopolitiskt ramverk med ett övergripande mål och åtta målområden. Tillsammans bidrar statliga myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer till målet om en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Vi på Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna och följa upp arbetet.

-
Den nationella folkhälsopolitiken
Den nationella folkhälsopolitiken består av ett övergripande mål och åtta målområden.
-
Myndigheternas roll i folkhälsopolitiken
Statliga myndigheter ska tillsammans främja och driva på utvecklingen i riktning mot en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
-
Lokalt och regionalt folkhälsoarbete
Lokala och regionala aktörer spelar en viktig roll i arbetet med att genomföra folkhälsopolitiken.
-
Folkhälsa i regional utvecklingspolitik
Folkhälsa är en viktig drivkraft för att nå en hållbar regional utveckling.
-
Uppföljningen av folkhälsopolitiken
Uppföljningen av folkhälsopolitiken visar hur utvecklingen går i förhållande till det övergripande folkhälsopolitiska målet.
-
Stödmaterial
Material som underlättar när du vill dela kunskap, underlätta förståelse och uppnå samsyn kring folkhälsopolitiken och dess genomförande.
-
Publicerat
Publikationer inom samordningen av den nationella folkhälsopolitiken.
Utvalt innehåll

Dokumentation från Dialogforum folkhälsa

God och jämlik hälsa för samhällets utveckling
Nyheter
-
Ny rapport: Existentiell hälsa en viktig del i folkhälsoarbetet
Publicerad:Den del av vår hälsa som rör existentiella frågor är en viktig del i arbetet för en god hälsa i hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten föreslår fyra områden där arbetet med existentiell hälsa kan stärkas.
-
Ökad rörelse i vardagen – en vinst för hela samhället
Publicerad:Enligt nya beräkningar kan minskat stillasittande och ökad fysisk aktivitet leda till lägre samhällskostnader och betydande vinster för individers hälsa.
-
Nytt program för stärkt folkhälsa och SRHR i södra Afrika
Publicerad:Tillsammans med fyra partnerländer i södra Afrika har Folkhälsomyndigheten lanserat ett regionalt projekt, Sphirha, för att stärka nationella folkhälsoinstitut med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Publikationer
-
WHO rekommenderar policyer för att skydda barn från skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker
Publicerad:Faktabladet sammanfattar WHO:s rekommendationer kring policyer för att skydda barn mot skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion, samt ger även exempel på vad som görs i och utanför Sverige.
-
Existentiell hälsa och folkhälsa – Slutredovisning
Publicerad:Denna rapport är en slutredovisning av Folkhälsomyndighetens regeringsuppdrag att definiera existentiell hälsa, genomföra en kartläggning och lämna förslag på hur existentiella perspektiv kan bidra till att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa och ett gott psykiskt välbefinnande nationellt.
-
WHO:s metod för att ta fram riktlinjer och rekommendationer
Publicerad:Faktabladet ger en kortfattad beskrivning av hur WHO går till väga för att ta fram riktlinjer och rekommendationer inom folkhälsoområdet. Det här faktabladet riktar sig till dig som vill veta mer om detta.