Samordningen av folkhälsopolitiken
LyssnaSverige har ett folkhälsopolitiskt ramverk med ett övergripande mål och åtta målområden. Tillsammans bidrar statliga myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer till målet om en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Vi på Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna och följa upp arbetet.
-
Den nationella folkhälsopolitiken
Den nationella folkhälsopolitiken består av ett övergripande mål och åtta målområden.
-
Myndigheternas roll i folkhälsopolitiken
Statliga myndigheter ska tillsammans främja och driva på utvecklingen i riktning mot en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
-
Lokalt och regionalt folkhälsoarbete
Lokala och regionala aktörer spelar en viktig roll i arbetet med att genomföra folkhälsopolitiken.
-
Folkhälsa i regional utvecklingspolitik
Folkhälsa är en viktig drivkraft för att nå en hållbar regional utveckling.
-
Uppföljningen av folkhälsopolitiken
Uppföljningen av folkhälsopolitiken visar hur utvecklingen går i förhållande till det övergripande folkhälsopolitiska målet.
-
Stödmaterial
Material som underlättar när du vill dela kunskap, underlätta förståelse och uppnå samsyn kring folkhälsopolitiken och dess genomförande.
-
Publicerat
Publikationer inom samordningen av den nationella folkhälsopolitiken.
Utvalt innehåll
God och jämlik hälsa för samhällets utveckling
Nyheter
-
Olivia Wigzell vikarierande gd för Folkhälsomyndigheten
Publicerad:Från och med den 15 augusti 2024 leder Olivia Wigzell Folkhälsomyndigheten, som vikarierande generaldirektör.
-
Folkhälsoarbetet ser olika ut i landet
Publicerad:Förutsättningarna för att arbeta med folkhälsa skiljer sig åt mellan olika kommuner, regioner och länsstyrelser. Det visar en kartläggning som Folkhälsomyndigheten genomfört.
-
Ny e-utbildning stödjer arbetet för en god och jämlik hälsa
Publicerad:En ny e-utbildning om god och jämlik hälsa finns nu på Folkhälsomyndighetens webbplats. Utbildningen är ett stöd för alla som arbetar med folkhälsa och social hållbarhet, eller i verksamheter som berörs av folkhälsopolitiken.
Publikationer
-
Folkhälsoarbetet i Sverige – En nationell kartläggning av kommuners, regioners och länsstyrelsers folkhälsoarbete 2022–2023
Publicerad:I rapporten redovisas hur kommuner, regioner och länsstyrelser arbetar med folkhälsoarbete i Sverige. Det handlar om organisatoriska förutsättningar, hur folkhälsoarbetet styrs, relevanta aktörer och hur de samverkar om folkhälsofrågor, samt vilka behov av stöd som önskas.
-
Folkhälsopolitikens mål, ramverk och genomförande – Folkhälsopolitiken och arbetet för god och jämlik hälsa
Publicerad:Faktabladet innehåller en snabb och översiktlig ingång till Sveriges folkhälsopolitik och dess genomförande.
-
Pandemins konsekvenser för barn och unga – Återrapportering av regeringsuppdraget 05359-2021
Publicerad:Rapporten presenterar en samlad bild av covid-19 pandemin och smittskyddsåtgärdernas konsekvenser för barns och ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor, med fokus på barn och unga som lever i särskilt utsatta situationer.