Samordningen av folkhälsopolitiken
LyssnaSverige har ett folkhälsopolitiskt ramverk med ett övergripande mål och åtta målområden. Tillsammans bidrar statliga myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer till målet om en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Vi på Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna och följa upp arbetet.

-
Den nationella folkhälsopolitiken
Den nationella folkhälsopolitiken består av ett övergripande mål och åtta målområden.
-
Myndigheternas roll i folkhälsopolitiken
Statliga myndigheter ska tillsammans främja och driva på utvecklingen i riktning mot en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
-
Lokalt och regionalt folkhälsoarbete
Lokala och regionala aktörer spelar en viktig roll i arbetet med att genomföra folkhälsopolitiken.
-
Folkhälsa i regional utvecklingspolitik
Folkhälsa är en viktig drivkraft för att nå en hållbar regional utveckling.
-
Uppföljningen av folkhälsopolitiken
Uppföljningen av folkhälsopolitiken visar hur utvecklingen går i förhållande till det övergripande folkhälsopolitiska målet.
-
Stödmaterial
Material som underlättar när du vill dela kunskap, underlätta förståelse och uppnå samsyn kring folkhälsopolitiken och dess genomförande.
-
Publicerat
Publikationer inom samordningen av den nationella folkhälsopolitiken.
Nyheter
-
Magnus Gisslén blir statsepidemiolog
Publicerad:Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträder den 11 september 2023.
-
Debatt: En god och jämlik hälsa i hela befolkningen är avgörande för vår pandemiberedskap
Publicerad:Folkhälsomyndigheten ser svagheter i Sveriges nuvarande smittskyddslagstiftning, i samhällets förmåga att skapa förutsättningar för en god hälsa i hela befolkningen, och i förmågan att skydda hela befolkningen mot allvarliga hälsohot. Det skriver gd Karin Tegmark Wisell i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter den 12 maj 2023.
-
Utmaning sluta påverkbara hälsoklyftor inom en generation
Publicerad:Folkhälsan i Sverige blir allt bättre. Men om hälsoklyftorna ska kunna slutas inom en generation behöver hälsan stärkas för dem som har sämst hälsa. Det slår Folkhälsomyndigheten fast i ny rapport.
Publikationer
-
Att mäta ojämlikhet i hälsa i befolkningen – Kartläggning, analys och rekommenderade mått
Publicerad:Rapporten är omfattande och bitvis av teknisk natur och lämpar sig för de som är intresserade av att fördjupa sig i kvantitativa mått för att mäta ojämlikhet i hälsa.
-
Folkhälsa i de regionala utvecklingsstrategierna – En innehållsanalys av de 21 regionala utvecklingsstrategierna
Publicerad:Rapportens resultat och slutsatser kan vara värdefulla både för aktörer på regional nivå och andra berörda myndigheter som arbetar med en hållbar regional utveckling eller med folkhälsa.
-
Ungas röster om psykisk hälsa – en intervjustudie och en kvalitativ analys av enkätfrågor
Publicerad:I rapport presenteras resultaten från kvalitativa intervjuer med 33 unga personer i åldern 16–25 år. Intervjuerna gällde psykiska besvär och psykiskt välbefinnande utifrån frågor som ingår i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor och utifrån de ungas egna upplevelser och erfarenheter.