Campylobacter (Sverige, juli 2025–)
LyssnaAntalet personer som smittas av campylobacter i Sverige fortsätter vara på en hög nivå.
14 augusti 2025
Antalet rapporterade fall som smittats av campylobacter i Sverige har fortsatt varit på en hög nivå sedan mitten av juli och under veckorna 29–32 (14 juli–10 augusti) har 751 personer rapporterats sjuka. Flest fall anmäldes under vecka 30 (21–27 juli) då över 200 fall rapporterades. I början av augusti har antalet anmälda fall per vecka minskat något och under vecka 32 (4–10 augusti) anmäldes 180 fall.
Fall har rapporterats från samtliga regioner i Sverige och ökningen av anmälda fall som smittats i Sverige under juli och augusti överensstämmer med tidigare säsonger. Samma säsongsvariation med ökad förekomst av campylobacter hos inhemsk slaktkyckling brukar ses årligen men i år har förekomsten hos kycklingflockar varit lägre under den här perioden jämfört med tidigare år. Felaktigt hanterat eller otillräckligt tillagat kycklingkött är en vanlig orsak till smitta. Andra orsaker till smitta kan vara direktkontakt med djur, att dricka opastöriserad mjölk eller orenat vatten, exempelvis direkt från en fjällbäck.
Campylobacter hos slaktkyckling – övervakning (sva.se)
Campylobacter (livsmedelsverket.se)
Figur 2025-08-14. Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka, smittade i Sverige eller med okänt smittland till och med vecka 32 (4–10 augusti).
22 juli 2025
Från att det under slutet av juni och början av juli rapporterades ca 70 fall per vecka rapporterades nästan 100 fall under vecka 28 och över 150 fall under vecka 29. Fallen är från flertalet regioner och ökningen överensstämmer med den normala säsongsvariationen med allra flest smittade under juli och augusti. Samma säsongsvariation syns även bland slaktkyckling. Felaktigt hanterat eller otillräckligt tillagat kycklingkött är en vanlig orsak till smitta.
Campylobacter hos slaktkyckling – övervakning (sva.se)
Campylobacter (livsmedelsverket.se)
Andra anledningar till smitta kan vara direktkontakt med djur, att dricka opastöriserad mjölk eller
orenat vatten, exempelvis direkt från en fjällbäck.
Figur 2025-07-22. Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka smittade i Sverige eller med okänt smittland till och med vecka 29 (14–20 juli).
3 juli 2025
Det har skett en ökning av antalet personer som har smittats av tarmbakterien campylobacter i Sverige under de senaste veckorna.
Ökningen är förväntad och ligger på liknande nivåer som föregående år. Från början av juni ökade antalet fall från 30 till cirka 70 fall vecka 26 (23–29 juni 2025).
Fallen återfinns i flertalet regioner.
De flesta insjuknar akut med diarréer och symtom som magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Oftast insjuknar man inom 1–3 dygn efter smittillfället.
Under sommaren ökar risken för att smittas av campylobacter i Sverige. Förekomsten av campylobacter i kycklingflockar ökar och det finns en samvariation mellan förekomsten av campylobacter i kycklingflockar och antalet personer som smittas.
Felaktigt hanterad eller otillräckligt tillagad kyckling är en känd vanlig orsak till smitta. Det är därför viktigt att följa de råd som finns kring hantering av livsmedel:
Campylobacter (livsmedelsverket.se)
Andra anledningar till smitta kan vara direktkontakt med djur, att dricka opastöriserad mjölk eller orenat vatten, exempelvis direkt från en fjällbäck.
Figur 2025-07-03. Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka smittade i Sverige eller med okänt smittland till och med vecka 26 (23–29 juni).