Vaccinationer

Vaccinationer förebygger smittsamma sjukdomar. Näst efter rent vatten, är vaccinationer det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen. Många allvarliga sjukdomar som var vanliga förr har mer eller mindre försvunnit från Sverige, tack vare att många valt att följa våra nationella vaccinationsprogram.

Om barnvaccinationsprogrammet

Alla barn i Sverige erbjuds att vaccinera sig mot tio sjukdomar, genom barnhälsovården och elevhälsan. Läs mer om det allmänna vaccinationsprogrammet för barn

Som stöd för beslut och samtal om vaccination i barnhälsovård och elevhälsa finns informationsmaterial om vaccinationsprogrammet.

Vaccination mot rotavirusinfektion

Pappa med ett spädbarn i famnenFoto: HK Andersson/Scandinav

Från den 1 september 2019 erbjuder alla regioner vaccination mot rotavirusinfektion inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Här kan du läsa mer om vaccination mot rotavirusinfektion.

Årsrapport för barnvaccinationsprogrammet i Sverige

omslag till publikationen

Läs Barnvaccinationsprogrammet i Sverige 2018

Rekommendationer för vaccination

Riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot en rad sjukdomar som riskerar att göra dem svårt sjuka om de smittas, som influensa och hepatit B.

Läs mer om rekommendationer för vaccination

Sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn har minskat kraftigt i Sverige. Filmen illustrerar hur antalet rapporterade fall i mässling har ändrats med tiden.

Se fler filmer om andra sjukdomar i vaccinationsprogrammet

Läs mer om effekten av vaccinationsprogrammet

1177 Vårdguiden

Privatpersoner hänvisas till 1177 Vårdguiden för rådgivning och hjälp eller till närmaste vård­central, infektions­klinik eller vaccinations­mottagning för medicinsk bedömning.

Kontakt

E-post till Vaccinationer - för frågor om vaccin, vaccinationer, barn­vaccinations­programmet och dess sjukdomar.

WHO-certifiering

Den här webbplatsen är certifierad av WHO och uppfyller WHO:s kvalitetskrav för sidor med information om vaccinationer. Den senaste utvärderingen gjordes i mars 2016.

Länkar till WHO, Vaccine Safety Net och certifierade webbplatser från andra länder

Vaccination mot rotavirusinfektion

Sedan september 2019 ingår vaccination mot rotavirusinfektion i vaccinations­programmet för barn. Här kan du läsa mer

Gå till toppen av sidan