Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Relaterade sökfrågor: matmiljö övervikt och obesitas i befolkningen vad är en bra frukost
464 träffar på Mat inom Hela webbplatsen
-
Panelsamtal Järvaveckan: Må bättre bli friskare och starkare med oss
Uppdaterad:Under Järvaveckan den 31 maj 2024 bjöd vi in till ett seminarium med syfte att inspirera till fysisk aktivitet, näringsrik mat och kultur- och fritidsaktiviteter med fokus på unga.
-
-
Faktorer som påverkar övervikt och obesitas
Uppdaterad:Här kan du läsa om faktorer som påverkar övervikt och obesitas (tidigare kallat fetma) – från genetik och livsvillkor till miljö och stress.
-
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga
Publicerad:Rapporten visar att barns och ungas livsmedelskonsumtion och matmiljö har blivit allt sämre, vilket påverkar deras matrelaterade hälsa.
-
Statistik om barns matvanor
Uppdaterad:Barns matvanor har förändrats över tid och varierar med kön och ålder. Andelen barn som dagligen äter grönsaker har ökat medan andelen som dagligen äter frukt har minskat.
-
Vägledning om servering – alkohollagen
Publicerad:Vägledningen vänder sig till dig som arbetar som kommunal handläggare och som prövar ansökningar om serveringstillstånd enligt alkohollagen.
-
Mat
Uppdaterad:Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om området mat. Vi samverkar med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer inom området och målet är att vårt arbete ska leda till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Så tvättar du händerna (Affisch utan text)
Publicerad:Affischen i A4 beskriver vad och hur du ska göra för att dina händer ska bli rena. Skriv gärna ut och sätt upp den på ställen du anser lämpliga.
-
Servering av folköl
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav, om hur du ska bedöma servering av folköl på ett serveringsställe.
-
Rättsfall: Cafékaraktär en del av sammantagen bedömning
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Jönköpings dom den 26 maj 2014 i mål nr 141-14. Lagrum: 8 kap. 15 § alkohollagen (2010:1622).
-
Så tvättar du händerna (Affisch)
Publicerad:Affischen i A4 beskriver vad och hur du ska göra för att dina händer ska bli rena. Skriv gärna ut och sätt upp den på ställen du anser lämpliga.
-
Inkomster och försörjningsmöjligheter – Resultat för Folkhälsan i Sverige
Uppdaterad:Ekonomisk och social trygghet är viktigt för hälsan. Det är viktigt att stärka människors egna möjligheter till sysselsättning och därmed möjligheter att agera och generera ekonomiska resurser, men också att stödja människor när deras egna ekonomiska resurser inte räcker till.
-
Rättsfall: Ett café, som inte ansågs som en integrerad del av huvudstationens restaurang, kräver ett separat tillstånd
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Sundsvall den 6 februari 2008 mål nr 2638-07. Lagrum: 7 kap. 8 § alkohollagen (1994:1738).
-
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering FoHMFS 2014:5
Publicerad:Grundförfattning. Beslutade: 2 januari 2014. Gäller från och med: 3 januari 2014.
-
Provsmakning
Uppdaterad:Den här vägledningen vänder sig främst till kommunala alkoholhandläggare. Den kan också läsas som information för den som har ett stadigvarande serveringstillstånd, partihandlare samt tillverkare av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat.
-
Socioekonomiska villkor spelar mindre roll för skolbarns godisintag
Publicerad:Faktabladet handlar om skillnader i skolbarns konsumtion av grönsaker och godis, inklusive choklad, utifrån ett antal socioekonomiska faktorer och kön. Resultaten kommer från enkätundersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/2022.
-
Kunskap om matmiljö och barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att förbättra barn och ungas livsmedelskonsumtion med fokus på socioekonomiska skillnader.
-
Rättsfall: Försäljningsförbud för folköl
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Jönköping den 6 april 2016 mål nr 1235-15. Lagrum: 8 kap. 20 och 9 kap. 19 §§ alkohollagen (2010:1622).
-
Rättsfall: Återkallelse av serveringstillstånd med anledning av alkoholservering utöver beviljat tillstånd
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Stockholm den 18 februari 2022 mål nr 6321-21. Lagrum: 8 kap. 12 och 9 kap. 18 §§ alkohollagen (2010:1622).
-
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion – Delredovisning 1
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer, samt insatsområden för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar livsmedelskonsumtion. Den här publikationen är den första delredovisningen och innehåller en
-
Dialoger med aktörer om barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten beskriver dialoger med olika aktörer för att utveckla arbetet med att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion. Dialoger har förts med representanter för näringsliv, civilsamhälle, kommuner, regioner och staten.
-
Matmiljö i Sverige – En kartläggande litteraturöversikt
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och insatsområden som ska ge en inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
-
Fall av salmonella i Sörmland del av större utbrott
Publicerad:Salmonellautbrottet på ett äldreboende i Sörmland är en del av ett större utbrott där ägg är den sannolika smittkällan. Det visar Folkhälsomyndighetens analys.
-
WHO rekommenderar policyer för att skydda barn från skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker
Publicerad:Faktabladet sammanfattar rekommendationer kring policyer för att skydda barn mot skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion.