Närstående och spel
De som står nära någon med spelproblem är ofta oroliga för sin närståendes hälsa och välbefinnande. De har även själva större risk att drabbas av psykisk ohälsa och problem med ekonomi, relationer och alkohol än övriga i befolkningen.
Läs broschyren
Drygt 10 procent, 762 000 personer, av befolkningen (16-87 år) uppger att de har någon i sin närhet som har eller har haft spelproblem det senaste året enligt Swelogs 2018.
Spelproblem drabbar närstående
Närstående till en person med spelproblem har ökad risk att
- ha en sämre och mer pendlande ekonomi
- ha relationsproblem
- ha en riskkonsumtion av alkohol
- ha egna spelproblem
- utsättas för våld i en nära relation.
Kvinnor som är närstående till någon med spelproblem har större risk att utsättas för våld, än män i samma situation. Personer med spelproblem har också själva större risk att utsättas för våld, än dem utan spelproblem.

I Sverige delar 165 000 personer hushåll med en person med ett problemspelande. Av dessa är 68 000 barn under 18 år (Swelogs 2018).
Närstående är ofta ett stöd
Närstående kan bidra till att en person med spelproblem tar kontakt med hälso- och sjukvården eller socialtjänsten, enligt Socialstyrelsens kunskapsstöd om behandling av spelmissbruk och spelberoende. Det är också mer troligt att behandlingen lyckas om någon närstående involveras, framför allt en partner.
Behandlare måste vara lyhörda för klientens och de närståendes önskemål och förutsättningar att delta i behandlingen. Både personen med spelproblem och den närstående måste också samtycka till att vara med.
Läs mer
Socialstyrelsens kunskapsstöd om behandling av spelmissbruk och spelberoende
Det finns hjälp att få
Stödlinjen ger råd och stöd till personer som spelar, och deras närstående. Hit kan du ringa anonymt. Du kan också chatta eller mejla. Även du som jobbar med spelproblem kan vända dig till Stödlinjen.
Via spelpaus.se kan du också stänga av dig från allt spel som kräver registrering.