Vad är folkhälsa?
Här hittar du som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå kortfattad information om begreppet folkhälsa och vad som påverkar hälsan i befolkningen. Du får även förklaringar till begrepp som jämlik hälsa och sociala bestämningsfaktorer. Här finns också filmer och andra underlag som beskriver varför vi ska arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande.
-
Vad är folkhälsa och jämlik hälsa?
Hälsan i befolkningen bör vara både god och jämlik. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till en god hälsa. Folkhälsoarbete syftar till att främja hälsan och förebygga sjukdomar i både riskgrupper…
-
Hur använder vi våra begränsade resurser på bästa sätt?
Insatser för folkhälsan ska vara både hälsomässigt och ekonomiskt effektiva. De ska också bidra till en mer jämlik hälsa. Hälsoekonomiska analyser ger oss stöd i att bedöma vilka insatser som är mest…
-
Hälsans bestämningsfaktorer
Många faktorer påverkar oss när vi växer upp, utbildar oss och arbetar och där vi bor och lever. De kallas hälsans bestämningsfaktorer. Samhällsplanering har en viktig roll för jämlik hälsa och hållbar…
-
Folkhälsovetenskap och folkhälsoproblem
Folkhälsoarbetet ska baseras på kunskap och utgår därför från folkhälsovetenskap och andra relevanta forskningsdiscipliner. Arbetet handlar bland annat om att förebygga folkhälsoproblem och folksjukdomar…
-
Filmer om folkhälsa
Här hittar du korta filmer som beskriver olika aspekter av folkhälsa. Filmerna kan du till exempel använda som diskussionsunderlag i ditt arbete.
Vad är folkhälsa?
Begrepp inom folkhälsoområdet
Beskrivningarna av begrepp inom folkhälsoområdet som beskrivs under rubriken Vad är folkhälsa baseras till stor del på boken Grundläggande folkhälsovetenskap av Pellmer, Wramner och Wramner, Liber 2017.
Kontakt
Vill du ta kontakt med oss, eller har du förslag hur vi kan göra den här sidan bättre? Maila oss: tema.folkhalsa@folkhalsomyndigheten.se
Uppdaterat: 2022-04-07