Resenärer på finlandsfärja informeras efter fall av mässling

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

En person med mässling har varit ombord på en färja med avgång från Åbo till Stockholm klockan 08.45 söndagen den 6 augusti. Medpassagerare kan ha utsatts för smitta. Personer som rest med färjan uppmanas att kontakta vården, via 1177, vid symtom på mässling.

Ett fall av mässling har konstaterats hos en person som varit ombord på Viking Lines tur med Viking Glory från Åbo till Stockholm söndagen den 6 augusti. Medpassagerare kan ha utsatts för smitta.

Medpassagerare kontaktas via mejl

Resenärer på den aktuella färjan – totalt cirka 3 500 personer varav cirka 2 000 från Sverige – har kontaktats via mejl av Folkhälsomyndigheten och Viking Line gällande den möjliga exponeringen. Personer som tidigare fått två doser vaccin mot mässling, eller som själva har haft mässling, har ett gott skydd mot sjukdomen, som är mycket smittsam.

Kontakta vården vid symtom

Personer som har rest med färjan och som får symtom på mässling uppmanas att kontakta vården via 1177, för rådgivning om var och hur de ska söka vård. Det är viktigt att personer med symtom inte sätter sig i väntrum, eller besöker vårdcentraler utan föranmälan, eftersom de då riskerar att utsätta andra för smitta.

Symtom på mässling

De första symtomen på mässling är torrhosta, irriterade ögon, snuva och feber, Först ett par dagar senare kommer de karakteristiska utslagen. Ett enkelt prov kan fastställa om man smittats av mässling, eller om symtomen beror på någonting annat. Man är smittsam fyra dagar innan utslagen uppträder till fyra dagar efter.