Antibiotikaresistens är ett hot mot folkhälsan

Lyssna

Antibiotika används för att behandla infektioner orsakade av bakterier. Antibiotikaresistenta bakterier är okänsliga för ett eller flera antibiotika. Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan och kallas ibland för den tysta pandemin.

I dag är antibiotikaresistens ett stort och snabbt växande folkhälsoproblem globalt. Konsekvenserna av antibiotikaresistens kan bli stora och påverka sådant som vi, även i Sverige, länge tagit för givet, till exempel kirurgi, cancervård och vård av för tidigt födda barn. Verksamma antibiotika behövs för den här typen av sjukvård och när tillgången minskar försämras vårdresultaten på grund av fler och svårare infektioner. Viss typ av vård kan till och med behöva ställas in om det inte finns användbara antibiotika.

Antibiotika är också viktigt för att behandla sjukdomar hos djur och för att trygga livsmedelsförsörjningen. Vården, läkemedelsindustrin, forskningen, djurhållningen och livsmedelsproduktionen – för att lösa problemet med antibiotikaresistens behövs insatser inom många områden och från många håll.

Läs mer om antibiotikaresistens och om Folkhälsomyndighetens uppdrag att övervaka och förmedla kunskap om utvecklingen på området:

skyddaantibiotikan.se

Antibiotika och antibiotikaresistens