Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Relaterade sökfrågor: årsrapport 2025 årsrapport 2024 folkhälsans utveckling
235 träffar på Övervikt inom Hela webbplatsen
-
Förebyggande arbete – övervikt och obesitas
Uppdaterad:Här kan du läsa om hur samhället kan arbeta för att förebygga övervikt och obesitas (tidigare kallat fetma). Vi beskriver insatser, strategier och ansvar på olika nivåer.
-
WHOs handlingsplan för övervikt och obesitas
Uppdaterad:WHO har utarbetat en internationell handlingsplan för att bromsa utvecklingen av övervikt och obesitas. Den innehåller ett antal mål som ska nås på kort och längre sikt. Planen innehåller också förslag på åtgärder som länder kan införa. Utfallsmål som ska nås 2025 Förekomsten av obesitas ska inte öka…
-
Självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga
Publicerad:Uppdaterad:Faktabladet jämför självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga från den internationella litteraturen och svenska undersökningar.
-
Kunskap och fakta om levnadsvanor
Uppdaterad:Här har vi samlat ett urval av material om ANDTS, fysisk aktivitet och matvanor.
-
Webbinarium: Hur får vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor?
Uppdaterad:7 april 2025 höll vi ett seminarium som lyfte hur vi i det offentliga, i näringslivet och civilsamhället kan arbeta för att nå det folkhälsopolitiska delmålet: Ett samhälle som främjar fysisk aktivitet och bra matvanor för alla.
-
Fysisk träning kan minska depression bland äldre
Publicerad:Faktabladet, från Utblick Folkhälsa, riktar sig till beslutsfattare och andra som arbetar med hälsosamt åldrande och äldres psykiska hälsa. Det riktar sig exempelvis till dig som arbetar med vård och omsorg om äldre.
-
Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion
Publicerad:Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv.
-
Forskningssammanställning om digital medieanvändning och psykisk, fysisk och sexuell hälsa samt levnadsvanor bland barn och unga
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten ger en utförlig presentation av den kunskap som bygger på sammanställd forskning om psykisk, fysisk och sexuell hälsa och levnadsvanor i förhållande till användningen av digitala medier bland barn och unga i åldrarna 0–25 år.
-
Indikatorlabbet – ett modernt verktyg för regional uppföljning av cancerpreventivt arbete
Uppdaterad:På Regionalt cancercentrum väst i Göteborg sammanställer mastersstudenten Ellen Brynskog och utvecklingsledaren Shirin Bartholdsson en rapport om cancerprevention bland regioner och kommuner i Västra sjukvårdsregionen. Här berättar Ellen mer om hur de använder Indikatorlabbet i framtagandet av
-
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Publicerad:Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
-
Livsmedelsförsäljningsstatistik behöver göras mer tillgänglig
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket för att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och insatsområden som kommer att vägleda arbetet mot en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
-
Livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner – En kartläggning av resultat från befolkningsundersökningen Hälsa på lika villkor
Publicerad:Folkhälsomyndighetens rapport beskriver resultat om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa bland äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer). Med äldre avses personer i åldrarna 65–84 år.
-
Matmiljö
Uppdaterad:Matmiljö handlar om faktorer i den fysiska och sociala miljön som påverkar våra val och konsumtion av mat, vilket har betydelse för vår hälsa och även miljön.
-
Socioekonomiska villkor spelar mindre roll för skolbarns godisintag
Publicerad:Faktabladet handlar om skillnader i skolbarns konsumtion av grönsaker och godis, inklusive choklad, utifrån ett antal socioekonomiska faktorer och kön. Resultaten kommer från enkätundersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/2022.
-
Hur mår små barn i Sverige? – Hälsa och hälsans förutsättningar bland barn i åldern 0–5 år
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten visar att små barn i Sverige generellt har en god hälsa och goda förutsättningar för hälsa. Samtidigt indikerar resultaten att det finns hälsomässiga utmaningar bland de yngsta i befolkningen och att hälsan är ojämlikt fördelad.
-
Mat
Uppdaterad:Mat är grundläggande för en god hälsa för alla under hela livet och hälsosamma matvanor kan förebygga sjukdomar. Mat har även betydelse för miljön och klimatet.
-
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga – Återredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Rapporten visar att barns och ungas livsmedelskonsumtion och matmiljö har blivit allt sämre, vilket påverkar deras matrelaterade hälsa.
-
En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Publicerad:I rapporten, en återredovisning av regeringsuppdrag, listar myndigheterna sex delmål med de viktigaste förändringar på befolkningsnivå som behöver ske fram till år 2035.
-
Statistik om barns matvanor
Uppdaterad:Barns matvanor har förändrats över tid och varierar med kön och ålder. Andelen barn som dagligen äter grönsaker har ökat medan andelen som dagligen äter frukt har minskat.
-
Folkhälsans utveckling – årsrapport 2021
Publicerad:Sverige har under 2020 blivit hårt drabbat av covid-19-pandemin. Hur pandemin och åtgärderna mot den påverkar andra hälsoutfall och förutsättningarna för hälsa studeras inte i denna rapport, så pandemins fulla effekt återstår att se. Effekterna av covid-19-pandemin kan på sikt komma att ytterligare
-
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion – Delredovisning 1
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer, samt insatsområden för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar livsmedelskonsumtion. Den här publikationen är den första delredovisningen och innehåller en
-
Publikationer borttagna 2025
Uppdaterad:Vi går med jämna mellanrum igenom våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Nedan hittar du publikationer som har tagits bort under 2025.
-
Folkhälsodata och FolkhälsoStudio
Uppdaterad:Folkhälsodata och Folkhälsostudio är två webbaserade verktyg för att presentera statistik från en gemensam databas över hälsans bestämningsfaktorer och hälsoutfall. Databasen uppdateras löpande under året, se publiceringsplan.
-
Avdelningen för levnadsvanor och hälsofrämjande miljöer
Uppdaterad:Avdelningen tar fram och sprider kunskap om betydelsen av levnadsvanor, livsmiljöer och livsvillkor för hälsa och sjukdom. Vi utövar också tillsyn och ger tillsynsvägledning utifrån vissa skyddslagstiftningar, utfärdar tillstånd för vissa bekämpningsmedel och utreder klassificering av narkotika och
-
WHO rekommenderar skatt och subventioner för att främja hälsosam livsmedelskonsumtion
Publicerad:Faktabladet sammanfattar rekommendationer kring skatter och subventioner för att främja hälsosam livsmedelskonsumtion och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion.