Internationella utvecklingsprojekt

Lyssna

Vi arbetar internationellt med att stärka folkhälsoarbetet i andra länder. Genom samarbeten med FN, EU och nordiska aktörer samt direkta utvecklingssamarbeten med systermyndigheter bidrar vi med kunskap, bygger kapacitet och främjar erfarenhetsutbyte.

Det internationella arbetet stärker också vår egen kompetens och är en viktig del i att förebygga och hantera gränsöverskridande hälsohot.

Aktuella utvecklingsprojekt

Lyssna

Vi samarbetar sedan 2017 med AIIMS i Indien (All India Institute of Medical Sciences Jodhpur) med fokus på vaccinationsprogrammens acceptans samt modellering av riskfaktorer för icke-smittsamma sjukdomar.

Projektet genomförs delvis med främjandemedel och avslutas den 1 juli 2025.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Folkhälsomyndigheten deltar, tillsammans med det kanadensiska företaget Shift Health, i ett projekt för att utveckla arbetet med beredskap inom den nya myndigheten Gulf CDC – Gulfregionens myndighet för folkhälsa.

Arbetet syftar till att stödja framtagandet av styrdokument och att delta i beredskapsövningar.

Läs mer: Gulf CDC (gulfcdc.org)

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

IANPHI är en global intresse- och kunskapsorganisation för folkhälsomyndigheter, med medlemmar i över 100 länder.

Vi har varit medlem i International Association of National Public Health Institutes (IANPHI) sedan myndighetens bildande.

Organisationen arbetar för erfarenhetsutbyte mellan medlemsinstitut och stödjer utvecklingen av nya myndigheter. Den driver även arbetsgrupper inom olika ämnesområden för att ta fram vägledande dokument, samt har regionala underorganisationer i olika delar av världen.

Läs mer: Ianphi (ianphi.org)

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vi samarbetar med National Institute of Health (NIH) Somalia.

Projektets övergripande mål är stödja uppbyggnaden av en Folkhälsomyndighet i Somalia, med fokus på kärnverksamheter såsom övervakning av smittsamma sjukdomar, användning av data för beslutsfattande och forskning inom folkhälsa.

Folkhälsomyndigheten har bland annat bidragit till att det somaliska hälsoministeriets och vår personal får ökad kompetens i statistisk analys och visualisering av data för bättre beslutsfattande samt i vetenskapliga metoder och vetenskapligt skrivande.

Vi har även gett stöd till den första utbildningen i fältepidemiologi i delstaten Somaliland. Utbildningen ger ökad kunskap i att tidigt upptäcka och rapportera olika hälsohot. Samarbetet startade i juni 2019 och pågår fram till maj 2025. Samarbetet med Somalia finansieras av Sida.

Avtalet mellan Sida och Fohm pågår till sista november 2025.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Sphirha (Strengthening Public Health Institutes’ Activities in Sexual and Reproductive Health and Rights) är ett utvecklingssamarbetesprojekt som finansieras av Sida.

Projektet startade i november 2024 och pågår till 2028, med målet att förbättra folkhälsän genom att stärka kapaciteten för institut hantera utmaningar inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Botswana, Moçambique och Zimbabwe.

Sphirha är för närvarande ett partnerskap mellan tre afrikanska folkhälsoinstitut – Zimbabwe Ministry of Health and Child Care (MOHCC), Instituto Nacional de Saúde (INS) i Moçambique och Botswana Public Health Institute (BPHI) – samt Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) och Folkhälsomyndigheten i Sverige (PHAS).

Projektet fokuserar på att stärka styrning, datahantering, kommunikation och folkhälsoåtgärder vid de deltagande instituten. Det främjar också samarbete och kunskapsdelning mellan folkhälsoinstitut i regionen, vilket bidrar till långsiktiga förbättringar inom SRHR-policy och praktik.

Ett viktigt mål är att förbättra ledarskap och styrning inom SRHR-programmen vid folkhälsoinstituten. Sphirha stöder utvecklingen av standardiserade system för datainsamling, analys och rapportering om SRHR-frågor. Tillförlitliga data är avgörande för välgrundade beslut, och projektet arbetar för att stärka institutens kapacitet att använda data för policyutveckling, uppföljning av framsteg och justering av insatser. Kommunikation spelar också en avgörande roll för att uppnå projektets mål.

Förutom att stärka styrning och teknisk kapacitet integrerar Sphirha SRHR i bredare folkhälsoinsatser, inklusive förebyggande och hantering av icke-smittsamma sjukdomar (NCDs) och sexuellt överförbara infektioner (STIs).

Projektet lägger stor vikt vid att nå utsatta populationer – såsom kvinnor, ungdomar och marginaliserade grupper – och säkerställer att SRHR integreras i omfattande folkhälsostrategier.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

TEI-PHI Regionalt program inom Team Europe Initiative – för att stärka afrikanska folkhälsomyndigheter.

Vi har blivit ombedda att ta fram en plan för att leda implementeringen av den regionala komponenten i det EU-finansierade projektet Team Europe Initiative – Public Health Institutes (TEI-PHI), som finansieras genom EU:s internationella partnerskapsdirektorat (INTPA).

Projektets övergripande mål är att stärka afrikanska folkhälsomyndigheters kompetens, kapacitet och förmåga att säkerställa grundläggande hälsa och välbefinnande, i linje med det globala målet för hälsa och välbefinnande (SDG 3). Detta sker genom regionalt samarbete och kunskapsutbyte i partnerskap med Africa CDC och det internationella nätverket IANPHI (International Association of National Public Health Institutes).

Projektet planeras att finansieras genom en EU-delegering till Sida, som i sin tur förmedlar medlen till Folkhälsomyndigheten. För närvarande befinner sig projektet i design- och ansökningsfasen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan