Det finns samband mellan användning av alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar. Det visar till exempel HLV som bygger på självrapporterade svar vid ett och samma tillfälle. För att kunna dra slutsatser om eventuella orsakssamband krävs det longitudinella studier där man följer samma personer över tid.
Figur 2 illustrerar detta genom att andelen med ett riskabelt spelande, dagligt tobaksbruk eller riskkonsumtion av alkohol, är runt tre gånger så hög hos personer som har använt cannabis senaste året jämfört med de som inte har det. Samma mönster finns när vi utgår från riskabelt spelande, dagligt tobaksbruk och riskkonsumtion av alkohol i förhållande till de andra områdena (se bilaga). Sambanden gäller båda könen förutom när det gäller alkohol och spel där det finns ett starkt samband mellan riskabelt spelande och riskkonsumtion av alkohol för män men inte för kvinnor (se bilaga). Det är också genomgående vanligare bland män att använda ANTS än bland kvinnor.
Figur 2. Andelen med riskabelt spelande, riskkonsumtion av alkohol och dagligt tobaksbruk hos personer som har respektive inte har använt cannabis det senaste året.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?”, 2021, Folkhälsomyndigheten.
Det finns flera kopplingar mellan ANTS och andra områden kopplade till folkhälsan, till exempel psykisk ohälsa. Sambanden finns i förekomst, konsekvenser och bakomliggande faktorer. Analyser av HLV visar exempelvis att ju fler samtida bruk av ANTS, här definierat som riskkonsumtion av alkohol, riskabelt spelande, dagligt tobaksbruk och cannabisanvändning senaste året, desto vanligare med sämre allmän hälsa och psykiska besvär (se bilaga).
Figur 3 visar hur förekomsten av suicidtankar ökar med antalet samtida bruk av ANTS personen har. Andelen som har haft suicidtankar senaste året är betydligt större, 12 procent, bland personer som har en kombination av riskkonsumtion av alkohol, riskabelt spelande, dagligt tobaksbruk och cannabisanvändning senaste året jämfört med de som inte har det, 3 procent. Skillnaden mellan varje nivå av ANTS-riskbruk är statistiskt signifikant, det vill säga beror inte på slumpen.
Figur 3. Andel med suicidtankar utifrån antal bruk ANTS.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?”, 2021, Folkhälsomyndigheten.
När vi jämför kvinnor och män ser vi att andelen med flera samtida bruk är betydligt högre bland män än bland kvinnor. Problem med ANTS har även samband med ojämlikhet i hälsa, både för kvinnor och män. När vi undersöker vilka som har flera ANTS-bruk är det till stor del grupper med en mer socioekonomiskt utsatt position (se bilaga). Exempelvis är det 71 procent bland personer med eftergymnasial utbildning som inte rapporterar något bruk, jämfört med 62 procent bland de med endast gymnasieutbildning. Liknande mönster ser vi när vi jämför att vara yrkesarbetande eller att vara arbetslös. Det gäller dock enbart män. Bland män som är arbetslösa är andelen med tre eller flera bruk dubbelt så stor i jämförelse med män som är yrkesarbetande (se figur 4).
Figur 4. Andel med 2 eller fler ANTS-bruk bland män som är yrkesarbetande jämfört med män som är arbetslösa.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?”, 2021, Folkhälsomyndigheten.
Skillnaden är ännu större mellan personer som uppger att de är i ekonomisk kris jämfört med dem som inte är det. Bland de som är i ekonomisk kris är andelen med tre eller fler bruk 4 procent och andelen med två bruk 13 procent, jämfört med 1 respektive 7 procent bland de som inte är i ekonomisk kris.
Eftersom HLV bygger på självrapporterade svar vid ett och samma tillfälle, vet vi enbart att det finns samband mellan de faktorer som här har nämnts och ANTS-relaterade problem. För att kunna dra slutsatser om eventuella orsakssamband krävs det longitudinella studier.