Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.
Sjukdomsinformation om livsmedelsburen Bacillus cereus-förgiftning
LyssnaBacillus cereus är en bakterie som finns naturligt i miljön över hela världen. Liksom vissa andra arter inom samma släkte kan den producera bakteriegifter, så kallade enterotoxiner, som påverkar tarmen. Bacillus cereus är en relativt vanlig orsak till matförgiftning och kan ge upphov till diarré eller kräkningar.
Sidans information
Vad orsakar livsmedelsburen Bacillus cereus-förgiftning och hur sprids sjukdomen?
Bacillus cereus är en bakterie som kan bilda sporer, en mycket motståndskraftig överlevnadsform som utvecklas vid näringsbrist. Sporerna förekommer naturligt i jord och kan därmed hamna på råvaror som grönsaker, spannmål, kryddor och ris. Dessa sporer är mycket tåliga och överlever både torka och vanlig kokning.
Bakterie förekommer ofta i torra livsmedelsprodukter såsom soppulver, vaniljkrämspulver, ris, pasta och liknande. Sjukdomsutbrott orsakas ofta av att ett förorenat livsmedel tillagats och därefter förvarats för länge vid en temperatur som möjliggör bakteriell tillväxt och toxinbildning.
Bacillus cereus kan producera två olika typer av enterotoxiner:
- Ett värmetåligt toxin som bildas i maten före förtäring.
- Ett värmekänsligt toxin som bildas i tunntarmen, efter att bakterien tagit sig dit via maten.
Matförgiftning orsakad av det värmetåliga toxinet är särskilt kopplad till ris och risrätter. Bakteriens sporbildande förmåga gör att den kan överleva kokning. Om maten kyls ned för långsamt, lämnas i rumstemperatur eller varmhålls vid för låg temperatur, kan bakterien föröka sig och bilda toxin. Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning eller stekning.
Utbrott kopplade till det värmekänsliga toxinet är vanliga via livsmedel som kött, grönsaksrätter, desserter och mejeriprodukter. För att sjukdom ska uppstå krävs minst 100 000 bakterier per gram mat.
Bacillus cereus sprids inte från person till person.
Symtom och behandling
Tiden från att man ätit den förorenade maten tills man blir sjuk (inkubationstiden) är för det värmetåliga toxinet kort: 1 till 6 timmar. Det värmekänsliga toxinet har en längre inkubationstid: 6 till 24 timmar.
Den drabbade insjuknar akut med illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré. Symtomen beror på vilken typ av toxin som orsakar sjukdomsfallet. Det värmetåliga toxinet från Bacillus cereus orsakar framför allt kräkningar. Det värmekänsliga toxinet kan däremot orsaka diarré.
Sjukdomsförloppet är i regel godartat och varar upp till 24 timmar.
Alla kan drabbas av matförgiftning orsakad av Bacillus cereus, men små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att utveckla allvarligare symtom.
Någon specifik behandling finns inte, men vätskeersättning kan ibland behövas för att förebygga eller behandla vätskeförlust.
Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik
Det finns inget epidemiologiskt övervakningsprogram för sjukdomen vid Folkhälsomyndigheten.
Diagnosen ställs i första hand genom att Bacillus cereus påvisas i det misstänkta livsmedlet. Eftersom provmaterial ofta saknas, till exempel när maten redan har konsumerats, baseras diagnosen i praktiken ofta på symtombilden och epidemiologiska omständigheter.
Förebyggande åtgärder
God livsmedelshygien är viktig för att förebygga matförgiftning med Bacillus cereus. Tillagad mat bör kylas ned snabbt. Ris ska inte varmhållas under längre tid eller sparas i flera dygn.
Det finns inget vaccin mot Bacillus cereus.
Anmälan och åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Vid misstanke om matförgiftning ska miljökontoret eller motsvarande instans i kommunen kontaktas. Det är viktigt att misstänkta utbrott utreds för att eventuella brister i livsmedelshanteringen ska kunna upptäckas och åtgärdas.
Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Anmälan ska dock göras om sjukdomen sprider sig i betydande omfattning inom ett område eller uppträder i en allvarlig form (paragraf 5 i smittskyddslagen).