Utbrott vi särskilt bevakar

Lyssna

Här samlar vi information om utbrott som Folkhälsomyndigheten vill informera särskilt om.

Informationen om aktuella utbrott gör inte anspråk på att vara ständigt uppdaterad. Ny information läggs ut när vi bedömer att läget ändrats eller ny viktig information tillkommit. Utbrotten nedan är de som är aktuella och det senast uppdaterade utbrottet står överst.

Aktuella utbrott

  • Skydda dig själv och andra mot säsongens smittor

    Just nu är det många som smittas av covid-19, RS-virus, influensa, grupp-A-streptokocker och vinterkräksjuka. En del blir allvarligt sjuka. Här samlar vi information om vad du kan göra för att minska risken att bli smittad och att smitta andra.

  • Papegojsjuka (Sverige, november 2023–)

    Under november och december drabbades ovanligt många personer i Sverige av papegojsjuka. Antalet rapporterade fall har dock avtagit under början av 2024 och är istället lägre än under januari och februari föregående år.

  • Covid-19

    Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av covid-19 noga genom till exempel epidemiologisk och mikrobiologisk övervakning och analys, modelleringar samt omvärldsbevakning och riskbedömningar. Vaccination mot covid-19 är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död och Folkhälsomyndigheten tar fram vaccinationsrekommendationer utifrån en behovsbedömning som vilar på vetenskaplig grund.