Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
LyssnaVi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma. Vi samverkar med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer inom området och målet är att vårt arbete ska leda till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Mat
Mat är grundläggande för en god hälsa men även för miljön.
-
Fysisk aktivitet och stillasittande
Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrad inlärning, koncentration och sömnkvalitet.
-
Övervikt och fetma
Övervikt och fetma är en riskfaktor för att drabbas av ett flertal sjukdomar. Fetma är även en kronisk sjukdom i sig.
-
Publikationer
Publikationer inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
På gång inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Presentation av våra uppdrag och projekt som vi arbetar med inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
Nyheter
-
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn
Publicerad:Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
-
Viktigt med hälsofrämjande insatser tidigt i livet
Publicerad:De flesta treåringar i Västerbotten har en god socioemotionell förmåga. En ny studie visar samtidigt att det finns ett samband mellan socioemotionella svårigheter och föräldrarnas inkomst, utbildningsnivå och födelseland.
-
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier
Publicerad:Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
Publikationer
-
Rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning
Publicerad:Rekommendationerna som rör barn upp till 12 år vänder sig i första hand till föräldrar och andra vuxna som möter barnen i deras vardag.
-
Socioemotionell förmåga hos små barn: betydelsen av föräldrars inkomst, utbildning och födelseland
Publicerad:Faktabladet presenterar resultaten från en befolkningsbaserad studie om socioemotionell förmåga hos 3-åringar. Resultaten visar ett samband mellan socioemotionella svårigheter hos barnet och vissa faktorer relaterade till föräldrarna, såsom låg inkomst, låg utbildningsnivå och att föräldrarna är födda utanför Sverige.
-
Digitala medier och barns och ungas hälsa – En kunskapssammanställning
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten sammanställer kunskapsläget när det gäller hur barns och ungas användning av digitala kan påverka deras hälsa, både positivt och negativt. Resultaten grundar sig i aktuell forskning, data från nationella enkätstudier och perspektiv från fokusgrupper med barn, unga och föräldrar.