Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: årsredovisning vad händer med dina lungor när du röker sjukvård
68 träffar på Lustgas inom Hela webbplatsen
-
Frågor och svar om lustgas
Uppdaterad:Här hittar du svar på vanliga frågor om att använda lustgas som berusningsmedel.
-
-
Lag om lustgas
Uppdaterad:Här kan du som säljer lustgas läsa om vad lagen om lustgas innebär för din verksamhet. Du hittar också en länk till anmälningssystemet för lustgasförsäljning. Jobbar du med tillsyn i en kommun kan du även läsa om kommunernas underrättelseskyldighet.
-
Beslut om föreskrifter för försäljning av lustgas
Publicerad:Från och med den 1 juli 2025 är försäljning av lustgas som berusningsmedel förbjuden. Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter som kompletterar den nya lagen.
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om lustgas HSLF-FS 2025:49
Publicerad:Grundförfattning. Beslutade: 11 juni 2025. Gäller från och med: 1 juli 2025.
-
Regler för tillverkning, handel och hantering av alkohol, hälsofarliga varor, e-cigaretter, tobaksfria nikotinprodukter, tobaksvaror samt örtprodukter för rökning
Uppdaterad:Här kan du läsa om de regler som gäller för dig som tillverkar, importerar, inför, bedriver handel med eller på annat sätt i din verksamhet hanterar alkohol, hälsofarliga varor, e-cigaretter, tobaksfria nikotinprodukter, tobaksvaror eller örtprodukter för rökning.
-
Lagstiftning inom ANDTS
Uppdaterad:Här har vi samlat lagar och regler samt viss vägledande rättspraxis för att underlätta för dig som arbetar med alkohol, narkotika och hälsofarliga varor, dopning, e-cigaretter, tobaksfria nikotinprodukter, tobaksvaror och örtprodukter för rökning och spel om pengar.
-
Fortsatt minskning av narkotikarelaterade dödsfall
Publicerad:Användningen av narkotika i Sverige ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Samtidigt fortsätter de narkotikarelaterade dödsfallen att minska. Sedan år 2015 är den totala minskningen 30 procent.
-
Den svenska narkotikasituationen 2024
Publicerad:Rapporten ger en sammantagen bild av narkotikasituationen i Sverige och visar bland annat att användningen av narkotika ligger kvar på samma nivåer som tidigare.
-
Plan för tillsynsvägledning inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet 2025–2027
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med tillsyn på alkohol-, tobaks och nikotinområdet i en kommun, på Polismyndigheten eller på en länsstyrelse.
-
Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2022
Publicerad:Rapporten beskriver nationella myndigheters arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) under 2022. Syftet är att redovisa vilket arbete som myndigheterna har bedrivit, men också att svara på om det har gjorts i enlighet med
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter 2024
Publicerad:Uppdatering av prioriterade aktiviteter för 2024 och uppföljning av 2023 års plan för tillsynsvägledning
-
Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2023
Publicerad:Rapporten beskriver nationella myndigheters arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) under 2023. Syftet är att redovisa vilket arbete som myndigheterna har bedrivit, men också att svara på om det har gjorts i enlighet med
-
Är lustgas förbjudet?
Uppdaterad:Från och med den 1 juli 2025 är försäljning av lustgas som berusningsmedel förbjuden. Den nya lagen beslutades den 4 juni 2025 av riksdagen. Syftet med lagen är att begränsa tillgången till lustgas i berusningssyfte. Lagen innebär bland annat att det blir förbjudet att sälja lustgas till personer under 18 år. Till personer över 18…
-
Vad är lustgas?
Uppdaterad:Lustgas är en färglös gas med en sötaktig lukt. Det kemiska namnet är dikväveoxid, N2O. Lustgas är en växthusgas. Lustgas används inom sjukvården som ett läkemedel mot smärta, till exempel vid förlossningar. Lustgasen är då blandad med syrgas. Lustgas används även som drivgas i livsmedelsprodukter, framför…
-
Tillsynsplan och program för marknadskontroll 2025
Publicerad:Tillsyn och marknadskontroll enligt lagen om tobak och liknande produkter samt tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobaksfria nikotinprodukter och lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor
-
Var hittar jag mer information om lustgas?
Uppdaterad:Giftinformationscentralen har mer information om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel. Har du koll på riskerna med lustgas? (giftinformation.se) Du som arbetar inom hälso- och sjukvården hittar också information om behandling av lustgasrelaterade skador på Giftinformationscentralens webbplats. Substansregister – Lustgas (giftinformation.se) Du…
-
Risk- och skyddsfaktorer för problemspelande – Resultat från Swelogs fördjupningsstudie
Publicerad:Rapporten "Risk- och skyddsfaktorer för problemspelande" presenterar resultaten från den första datainsamlingen i fördjupningsdelen av Swelogs (Swedish longitudinal gambling study). Fördjupningsstudien undersöker framförallt risk-, skydds- och återhämtningsfaktorer för problemspelande. Studien
-
Är lustgas skadligt för hälsan?
Uppdaterad:När lustgas används som ett läkemedel inom sjukvården är det ofarligt. Detta beror på att lustgasen då ges av medicinskt kunnig personal som kontrollerar mängden och styrkan. Dessutom är lustgasen då uppblandad med syrgas. Att använda koncentrerad lustgas i berusningssyfte kan däremot innebära allvarliga hälsorisker. Det här…
-
Vad vet man om användningen av lustgas som berusningsmedel?
Uppdaterad:Lustgas används som berusningsmedel både i Sverige och i andra europeiska länder, framförallt bland ungdomar och unga vuxna. Sedan 2022 verkar dock användningen av lustgas i berusningssyfte ha minskat i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN:s) årliga nationella skolundersökning. I…
-
Vad gör Folkhälsomyndigheten för att förebygga användning och skador av lustgas?
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten stöttar lokala och regionala aktörer, till exempel kommuner, i deras arbete med att förebygga användning och skador av alkohol, narkotika, dopnings, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS). Vi tar fram, sammanställer och förmedlar kunskap till aktörerna om hur
-
En guide för yrkesverksamma om vetenskapligt baserad ANDTS-prevention – En svensk version av European Prevention Curriculum (EUPC)
Publicerad:Kunskapsstödet innehåller kunskap, internationella riktlinjer och hur man arbetar evidensbaserat och etiskt med substansanvändning i praktiken. Guiden riktar sig framför allt till samordnare men även till andra yrkesverksamma inom det hälsofrämjande och ANDTS-förebyggande området.
-
Folkhälsomyndighetens årsredovisning 2024
Publicerad:Under 2024 firade Folkhälsomyndigheten sitt 10-årsjubileum, fick en ny instruktion och en ny generaldirektör, Olivia Wigzell.
-
Miljöhälsorapport 2005
Publicerad:Rapporten visar att barns hälsa i Sverige är generellt sett god. Allergisjukdomar (t.ex. astma), diabetes, fetma och psykisk ohälsa är dock betydande och ökande problem. Vissa hälsoeffekter kan kopplas till miljöfaktorer.
-
Länsrapport 2023 Kalmar – Kommunernas hälsofrämjande och förebyggande ANDTS-arbete
Publicerad:Länsrapport 2023 Kalmar Kommunernas hälsofrämjande och förebyggande ANDTS-arbete 2 3 Innehåll Om Länsrapportens undersökning ................................................................................. 4 Målgrupper ..............................................................................