Utbrott vi särskilt bevakar
LyssnaHär samlar vi information om utbrott som Folkhälsomyndigheten vill informera särskilt om.
Informationen om aktuella utbrott gör inte anspråk på att vara ständigt uppdaterad. Ny information läggs ut när vi bedömer att läget ändrats eller ny viktig information tillkommit. Utbrotten nedan är de som är aktuella och det senast uppdaterade utbrottet står överst.
Aktuella utbrott
-
Mykoplasmainfektion (Sverige, juli 2024–)
Under hösten har spridningen av mykoplasmainfektion, som orsakas av bakterien Mycoplasma pneumoniae, ökat kraftigt i Sverige.
-
Salmonella Typhimurium ST 36 (Sverige, augusti 2024–)
En ökning av fall med Salmonella typhimurium sekvenstyp 36 utreds. Epidemiologiska analyser tyder på att alfalfagroddar kan vara en gemensam smittkälla.
-
Salmonella Enteritidis (Sverige 2024–)
Utbrott av Salmonella Enteritidis med trolig koppling till importerade ägg från Ukraina utreds.
-
Marburg (Rwanda 2024–)
Marburgvirus kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) med hög dödlighet. Sjukdomen är ovanlig, men har rapporterats från ett antal länder i Afrika söder om Sahara.
-
Mpox (internationellt 2024–)
Sedan senhösten 2023 rapporteras en ökning av mpox fall i Demokratiska republiken Kongo och utbrottet har spridits till flera grannländer i Afrika. I utbrottet sprids både klad 1a och 1b. Här sker löpande uppdatering av läget avseende utbrottet av mpox klad 1.
-
Kikhosta (Sverige juni 2024–)
Sedan april har antalet fall av kikhosta ökat, och nu pågår en stor spridning av sjukdomen i Sverige. Kikhosta är en mycket allvarlig sjukdom för små barn. Förekomsten av kikhosta var låg under åren 2020-2023.
-
Polio – Internationellt hot mot människors hälsa (maj 2014–)
I maj 2014 deklarerade WHO i enlighet med det internationella hälsoreglementet (IHR) att poliosituationen utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. Då utfärdades tillfälliga rekommendationer till drabbade länder, bland annat om vaccination. Rekommendationerna ses över av WHO:s expertkommitté ungefär var tredje månad.