Aktuella utbrott

Lyssna

Här samlar vi information om pågående utbrott som Folkhälsomyndigheten vill informera särskilt om. Utbrotten listas i den ordning de senast uppdaterades, så att det senast uppdaterade utbrottet står överst.

Pågående utbrott

  • Skydda dig själv och andra mot säsongens smittor

    Just nu är det många som smittas av covid-19, RS-virus, influensa, grupp-A-streptokocker och vinterkräksjuka. En del blir allvarligt sjuka. Här samlar vi information om vad du kan göra för att minska risken att bli smittad och att smitta andra.

  • Papegojsjuka (Sverige, november 2023–)

    Sedan slutet av november har flera personer i Sverige drabbats av papegojsjuka. De flesta insjuknade har haft kontakt med vilda fåglar och för att förhindra smitta bör man vara noggrann med handtvätt och undvika inandning av damm med torkat fågelträck.

  • Covid-19

    Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av covid-19 noga genom till exempel epidemiologisk och mikrobiologisk övervakning och analys, modelleringar samt omvärldsbevakning och riskbedömningar. Vaccination mot covid-19 är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död och Folkhälsomyndigheten tar fram vaccinationsrekommendationer utifrån en behovsbedömning som vilar på vetenskaplig grund.