Frågor och svar om städ, rengöring och tvätt i ett asylboende

Lyssna

Vilken temperatur bör man tvätta textilier i för att minska risken att sprida smitta? Vem ansvarar för tvätt av sängkläder, kuddar, täcken, handdukar etc. i ett asylboende? Hur ofta bör det städas i asylboenden? Vi har svaren.

Hur ofta bör det städas i asylboenden?

Gemensamhetsutrymmen såsom kök och allrum bör städas minst dagligen eller efter behov. Hygienutrymmen bör städas en eller flera gånger varje dag beroende på belastningen. Storstädning, inklusive höghöjdstädning, av gemensamhetsutrymmen bör ske minst en gång per år men helst flera gånger.

Mer i Tillsynsvägledning om hälsoskydd i asylboenden.

Hur ser man om städningen är bristfällig vid inspektion i ett asylboenden?

Indikationer på att städningen är bristfällig kan vara dammskikt och ingrodda fläckar på golv och ytor som bör städas dagligen, även ingrodd smuts på och tagytor som dörrhandtag. Linoleumgolv som mjölar, ett vitt pulver på golvet som fastnar under skosulorna eller på handflatan om man stryker över golvet, vittnar om felaktigt underhåll och användande av polish på golvet. Dålig lukt i toaletter/hygienlokaler av exempelvis urin. En smutsig och ostädad städskrubb eller avsaknad av ändamålsenlig städutrustning.

Har verksamhetsutövaren något ansvar om städningen är bristfällig i lägenheter eller sovrum där de asylsökande själva ansvarar för städningen?

Verksamhetsutövaren är alltid ytterst ansvarig för att städningen i asylboenden utförs i tillräcklig omfattning. Om den städning som de boende själva har ansvar att utföra inte sker i tillräcklig omfattning är verksamhetsutövaren ytterst ansvarig för att det ändå städas. Verksamhetsutövaren behöver ha rutiner för kontroll och uppföljning av den städning som de boende utför samt också rutiner för att utföra ”stödstäd” vid behov.

Vem ansvarar för tvätt av sängkläder, kuddar, täcken, handdukar etc. i ett asylboende?

Verksamhetsutövaren (Migrationsverket eller den som driver ett boende) tillhandahåller täcke, kudde, sänglakan och handdukar till de boende. Verksamhetsutövaren är ansvarig för att dessa är tvättade och rena vid inflyttning. De boende ansvarar själva för tvätten under tiden de vistas i asylboendet.

Är det lämpligt att de boende hänger sin tvätt för torkning i sovrum i asylboenden?

Att hänga tvätt på tork i större utsträckning i ett sovrum är inte lämpligt då fukt från blöt tvätt inte ventileras bort lika effektivt i ett sovrum som ett anpassat tvätt- och torkutrymme med tillräcklig och fungerande frånluft. Tvätt- och torkmöjligheter bör därför finnas i tillräcklig utsträckning och inom lämpligt avstånd.

Verksamhetsutövaren ansvarar för att informera om boendets rutiner för tvätt samt kontrollera att de följs.

Vilken temperatur bör man tvätta textilier i för att minska risken att sprida smitta?

Bäddutrustning, linne, handdukar och textil städutrustning bör helst tvättas i temperaturer över 70 °C, för att minska risken för smittspridning. Detta kan uppnås om tvätten skickas till ett tvätteri. Används hushållstvättmaskiner bör tvätten tvättas i lägst 60 °C med direkt efterföljande torktumling.