Campylobacter (Sverige, juli 2025)
LyssnaDet har skett en ökning av antalet personer som har smittats av tarmbakterien campylobacter i Sverige under de senaste veckorna.
Ökningen är förväntad och ligger på liknande nivåer som föregående år. Från början av juni ökade antalet fall från 30 till cirka 70 fall vecka 26 (23–29 juni 2025).
Fallen återfinns i flertalet regioner.
De flesta insjuknar akut med diarréer och symtom som magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Oftast insjuknar man inom 1–3 dygn efter smittillfället.
Under sommaren ökar risken för att smittas av campylobacter i Sverige. Förekomsten av campylobacter i kycklingflockar ökar och det finns en samvariation mellan förekomsten av campylobacter i kycklingflockar och antalet personer som smittas.
Felaktigt hanterad eller otillräckligt tillagad kyckling är en känd vanlig orsak till smitta. Det är därför viktigt att följa de råd som finns kring hantering av livsmedel:
Campylobacter (livsmedelsverket.se)
Andra anledningar till smitta kan vara direktkontakt med djur, att dricka opastöriserad mjölk eller orenat vatten, exempelvis direkt från en fjällbäck.
Figur 2025-07-03. Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka smittade i Sverige eller med okänt smittland till och med vecka 26 (23–29 juni).