Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna22 träffar på Tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer inom Hela webbplatsen
-
Tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer
Uppdaterad:Denna webbsida ger kompletterande vägledning till Folkhälsomyndighetens allmänna råd om fukt och mikroorganismer och tar bland annat upp hälsoeffekter och hur man bör undersöka byggnader med misstänkta fuktproblem.
-
Fukt och mikroorganismer – seminarieserie 2017
Uppdaterad:Om tillsyn av fukt och mögel i bostäder och allmänna lokaler. Vilka regler gäller och vilka utmaningar finns? Webbsändning 8 november 2017 i Alvesta. Filmerna är textade.
-
Tillsynsvägledning om fastighetsägarens egenkontroll
Uppdaterad:På den här sidan finns vägledning om fastighetsägarens egenkontroll, vilka faktorer som bör ingå i egenkontrollen och vad som bör kontrolleras vid tillsyn. Vägledningen vänder sig till miljö- och hälsoskyddskontoren men det finns även information som vänder sig direkt till dig som är fastighetsägaren.
-
Tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta vägledning om inomhusmiljön i bostäder och hur tillsynen enligt miljöbalken kan bedrivas. Även du som är fastighetsägare och hyr ut bostäder kan hitta information som du kan använda dig av, till exempel när ett egenkontrollprogram ska tas fram.
-
Fastighetsägarens ansvar för egenkontroll av inomhusmiljö – Till dig som är fastighetsägare
Publicerad:Rapporten beskriver varför egenkontrollen behövs, vilka rutiner som bör finnas och vilka regler som gäller enligt miljöbalken.
-
Tillsynsvägledning för hälsoskydd i tillfälliga boenden
Publicerad:Denna vägledning är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell, pensionat och campinganläggningar.
-
Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan och förskolan – Till dig som driver en skola eller förskola
Publicerad:Uppdaterad:Publikationen är en introduktion till arbetet med egenkontroll av inomhusmiljön i skolan eller förskolan. Den som ansvarar för en skola eller förskola ska bedriva ett löpande, systematiskt arbete för att förhindra att lokalerna, eller det man gör i verksamheten, påverkar människors hälsa eller
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i akuta ankomstboenden för flyktingar
Uppdaterad:Reglerna om inomhusmiljö och hälsoskydd i miljöbalken gäller även tillfällig vistelse i ankomstboenden för flyktingar som uppstått i en akut situation.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i asylboenden
Publicerad:Tillsynsvägledningen om asylboenden utgör ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken (1998:808). Den kan också användas av Migrationsverket, leverantörer av boenden, fastighetsägare och andra intresserande.
-
Tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder – Fokus på tillsyn på eget initiativ och i förebyggande syfte
Publicerad:Vägledningen är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken. Den kan också användas av fastighetsägare och andra intresserade. Vägledningen är framtagen för att tillämpas på alla bostäder som är hyresrätter eller bostadsrätter.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan kontrolleras vid tillsyn.
-
Tillsynsvägledning om hygien och objektburen smitta – Förebyggande hälsoskyddstillsyn
Publicerad:Tillsynsvägledningen om förebyggande åtgärder mot objektburen smitta ska fungera som ett stöd för tillsynsmyndigheterna i deras hälsoskyddstillsyn enligt miljöbalken.
-
Folkhälsa i ett förändrat klimat – Folkhälsomyndighetens mål och handlingsplan för klimatanpassning 2025–2029
Publicerad:Rapporten ska vägleda Folkhälsomyndigheten i att hantera klimatförändringens påverkan på myndighetens verksamhet och uppdraget att initiera, stödja och utvärdera arbetet med klimatanpassning.
-
Årsredovisning 2015
Publicerad:Folkhälsomyndighetens strävan är att lyfta fram hälsan i alla politikområden och på alla nivåer i samhället. Detta för att få till stånd det breda hälsofrämjande arbete som gynnar allas hälsa men som också särskilt bidrar till att utjämna de påverkbara hälsoklyftorna i vårt land.
-
Kartläggning av hälsa i miljökvalitetsmålen – En samverkansåtgärd under Miljömålsrådet
Publicerad:Kartläggning av hur respektive miljökvalitetsmål kopplar till en god och jämlik hälsa. Rapporten beskriver hur hälsa hanteras inom miljömålsarbetet i dag samt vilka nationella och internationella mål och policyramverk som är relevanta.
-
Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta
Publicerad:Vägledningen ger råd kring det förebyggande arbetet att minska risken för smittspridning i förskolemiljö, hur man främjar barns och personals hälsa och råd kring hur barn ska kunna delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt.
-
Allergi i skola och förskola
Publicerad:Rapporten visar att trots att många barn har allergibesvär saknar många skolor och förskolor ett generellt, förebyggande allergiarbete. I stället fokuserar man arbetet på enskilda barn med redan konstaterade svåra besvär och ofta med särlösningar som pekar ut barnet.
-
Årsredovisning 2017
Publicerad:Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
-
Kan fukt och mögel i fasad, källare och vind påverka inomhusmiljön i bostäderna?
Uppdaterad:Det finns alltid en risk att fukt och mögelskador i en byggnads konstruktion påverkar inomhusmiljön i bostäderna. Det beror bland annat på hur täta skikt det finns mellan olika utrymmen och vilka vägar luftströmmarna i en byggnad tar. Fastighetsägaren ska löpande kontrollera och riskbedöma sin fastighet, utföra nödvändigt underhåll…
-
Behöver man ställa krav på utredning då kloranisoler misstänks?
Uppdaterad:I vissa äldre träkonstruktioner kan det finnas trä som är behandlat med träskyddsmedlet pentaklorfenol. Om pentaklorfenolet utsätts för fukt och påverkan från mikroorganismer kan kloranisoler bildas. Kloranisoler luktar likt mögel och skapar luktproblem inomhus som kan utgöra en olägenhet för människors hälsa genom sin lukt…
-
ett-rattsligt-perspektiv-lina-bostrom.pdf
Publicerad:Fukt och mikroorganismer ur ett rättsligt perspektiv Lina Boström, Folkhälsomyndigheten.Sid Agenda • Juridiken och hållbar utveckling • Lag, förordning och allmänna råd – vad är den rättsliga statusen? • Ärenden och förelägganden – bra att tänka på • Genomgång av ett rättsfall – Rättsquiz i appen 2017-11-212.Sid Hållbar utveckling 2017-11-213 Foto: Bodil Johansson/Scandinav Foto: Abelöga/Scandinav.Sid…
-
ett-rattsligt-perspektiv-daniel-sundvall.pdf
Publicerad:Fukt och mikroorganismer ur ett rättsligt perspektiv Daniel Sundvall, Folkhälsomyndigheten.Sid Agenda • Rättslig utblick – tre rättsfall • Lag, förordning och allmänna råd – vad är den rättsliga statusen? • Hänsynsregler i miljöbalken • Förelägganden • Appfråga 2017-10-242.Sid Hållbar utveckling 2017-10-243 Foto: Bodil Johansson/Scandinav Foto: Abelöga/Scandinav.Sid Hur hänger det ihop? Nationella…