Riskfylld utomhuslek – positiv för barns hälsa

Lyssna

Folkhälsomyndigheten har tittat på den sammanställda forskningen om riskfylld lek för barn. Sammanställningen visar att utomhuslek med inslag av risker ofta har positiva effekter på barns hälsa och utveckling.

Vad säger forskningen om riskfylld lek?

Riskfylld utomhuslek är en spännande och kittlande aktivitet där det finns en viss risk att skada sig. Forskningar visar att leken bidrar till:

  • Ökad fysisk aktivitet och mindre stillasittande.
  • Bättre sociala relationer och starkare känsla av tillhörighet.
  • Ökad förmåga att bedöma risker och därmed bättre på att hantera skador.
  • Minskad aggression.

Vi har sett att kvaliteten brister i vissa av studierna i översikten vi gått igenom. Trots det bedömer vi att de hälsomässiga fördelarna med riskfylld utomhuslek är fler än när den riskfyllda leken undviks helt och hållet.

Vad är riskfylld lek?

Riskfylld lek ger barn möjlighet att utmaning sig, testa gränser och att lära sig om risker som att. Det kan till exempel vara lek på hög höjd, med hög hastighet, med farliga verktyg, nära farliga element, vilda lekar och lek där barnen kan "försvinna" eller gå vilse.

Vilka fler hälsovinster har vistelse utomhus för barn?

Ta del av vårt kunskapsunderlag Grönskans kvaliteter och barns hälsa. Det sammanfattar vad forskningen säger om hur barns hälsa och välbefinnande påverkas av att vistas i natur och gröna miljöer, med fokus på ekosystemtjänster.

Läs Grönskans kvaliteter och barns hälsa

Så gick sammanställningen till

Vi gjorde litteratursökningen som ett komplement till kunskapsunderlaget Grönskans kvaliteter och barns hälsa. Vi använde databaserna PubMed och Web of Science. Sökningen fokuserade på:

  • Barn i ålder 0–12 år.
  • Systematiska litteraturöversikter och meta-analyser.
  • Studier publicerats den senaste 10 åren.

Sökningen utgick från frågan: Vad visar den sammanställda forskningen om hur barns utveckling och hälsa påverkas av riskfylld lek?

Totalt fick vi 14 sökträffar. En av litteraturöversikterna bedömde vi vara relevant utifrån titel och abstrakt. Den höll också hög kvalitet enligt granskningsmallen Snabbstar.

What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Vill du veta med om sökmetod och urval för vår sammanställning? Skicka din fråga till info@folkhalsomyndigheten.se

Lyssna

Översikten "What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review" har undersökt samband mellan riskfylld utomhuslek och barns hälsa. Den inkluderar 21 relevanta primärstudier från 8 olika länder.

Studierna behandlar hälsoutfall för barn i åldrarna 3–12 år utifrån olika typer av riskfylld lek och främjande miljöer för riskfylld lek. Kvaliteten på studierna är genomgående "mycket låg" eller "måttlig".

Resultaten av översikten visar positiva effekter av riskfylld utomhuslek på flera olika hälsoutfall och beteenden hos barn. Trots bristande kvalitet i studierna bedömer översiktens författare att de hälsomässiga fördelarna av riskfylld utomhuslek är fler än när riskfylld utomhuslek undviks.

What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

I en kompletterande litteratursökning identifierade vi även tre primärstudier som studerat olika hälsoutfall av riskfylld utomhuslek bland barn. Dessa studier har vi inte kvalitetsgranskat, men resultaten ligger i linje med det forskningen visar i granksaf litteraturöverikt.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Projektet samfinansieras av EU

Detta projekt (GA – 101128023) samfinansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågors (HADEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller HADEA tar något ansvar för dessa.

Medfinansieras av EU.

Publikation

  • Grönskans kvaliteter och barns hälsa

    Publicerad:

    Kunskapsunderlag om barns hälsa och utveckling vid vistelse i gröna miljöer med fokus på ekosystemtjänster. Rapporten riktar sig främst till beslutsfattare och handläggare som arbetar med miljörelaterad…